“Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία για τη βίζα”

Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου “πολύ σύντομα”, υπογράμμισε ο αρμοδιος για τη μετανάστευση Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Πρόσθεσε ωστόσο πως η Άγκυρα θα πρέπει ακόμη να ικανοποιήσει κάποια σημεία αναφοράς προτού εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, που έχει σκοπό να ανακόψει την εισροή παράτυπων μεταναστών, αν δεν πάρει την απελευθέρωση της βίζας που της έχει υποσχεθεί η Ευρώπη.

Ο Τσελίκ υποστήριξε ακόμη πως η Τουρκία είναι προσηλωμένη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο και ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Επίσκεψη Ευρωπαίων Αξιωματούχων στην Τουρκία

Η επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο επαφών της ΕΕ με την Άγκυρα, καθώς για το ίδιο θέμα βρίσκεται  στην Άγκυρα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σιουλτς, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου θα μεταβούν στην τουρκική πρωτεύουσα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Οι δύο επίτροποι θα συναντηθούν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Τουρκίας για το ζήτημα της βίζας και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επιπλέον θα προεδρεύσουν στον επόμενο γύρο πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας.

Ε.Ε.: Η Τουρκία εφαρμόζει πλήρως την συμφωνία

Την ίδια στιγμή, κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν έχει επηρεαστεί. “Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία”,ανέφεραν κοινοτικές πηγές, σημειώνοντας ότι μετά τις 20 Μαρτίου οι παράνομες διελεύσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατακόρυφα στα 92 άτομα ημερησίως, ενώ όλο τον Αύγουστο ο μέσος όρος αφίξεων ανήλθε στις 112 ημερησίως. Μόνο την περασμένη Δευτέρα καταγράφηκε μεγάλος αριθμός αφίξεων (462), επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ενώ μία ημέρα πριν οι αφίξεις ήταν μηδενικές και μία μέρα μετά (την περασμένη Τρίτη) οι αφίξεις μειώθηκαν ξανά στις 102.

Το 2016, οι ημερήσιες παράνομες διελεύσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα έφταναν τις 2.000 ημερησίως, ενώ στην κορύφωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2015, τις 10.000.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος