Η Αριστερά (Die Linke)

Του Πέτρου Δίπλα.

Η Αριστερά (Die Linke) είναι το πιο αριστερό κόμμα της Γερμανίας από όσα     εκπροσωπούνται στη Βουλή. Είναι κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, αντικαπιταλιστικό και αντιμιλιταριστικό.

Στις εκλογές του 2013 το κόμμα εξέλεξε 64 βουλευτές στη Μπούντεσταγκ (σε σύνολο 630) λαμβάνοντας το 8,6% των ψήφων και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού.

Η ιστορία του αρχίζει με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου όταν το κυβερνών μέχρι τότε την Ανατολική Γερμανία, Κόμμα Σοσιαλιστικής Ενότητας, αναγκάστηκε να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας. Το κόμμα μετονομάστηκε σε Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) διώχνοντας παράλληλα σχεδόν όλα τα εναπομείναντα στελέχη από την κομμουνιστική εποχή, χάνοντας όμως την δύναμή του στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Ανατολική Γερμανία τον Μάρτιο του 1990 όπου ήρθε τρίτο με το 16,4% των ψήφων.

Αμέσως μετά, στις πρώτες ομοσπονδιακές εκλογές της ενωμένης Γερμανίας, τον Δεκέμβριο του 1990, το PDS έλαβε μόνο το 2,4% των ψήφων.
Με το πλαφόν 5% που ίσχύει, το κόμμα δεν θα έβγαζε κανένα βουλευτή. Όμως υπήρξε ειδική συμφωνία μόνο για τις πρώτες ενιαίες γερμανικές εκλογές, να εκπροσωπηθούν στην Βουλή και όσα κόμματα έχουν βάση την Ανατολική Γερμανία και κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν 5% στις περιοχές της Ανατολικής, έστω και αν σε όλη την επικράτεια έλαβαν μικρότερο ποστοστό. Έτσι το PDS έβγαλε 17 βουλευτές.

Στις εκλογές του 1994 το κόμμα εξέλεξε 30 βουλευτές και στις εκλογές του 1998 έφθασε στο υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του 5,1% εκλέγοντας 37 βουλευτές. Στις εκλογές όμως του 2002 το ποσοστό υποχώρησε στο 4% κατορθώνοντας να εκλέξει μόνο 2 βουλευτές από το ψηφοδέλτιο με τα πρόσωπα (και όχι από την κομματική λίστα αφού δεν έπιασε το πλαφόν 5%).

Τον Ιούλιο του 2005 συνασπίζεται με το νέο ‘Εναλλακτικό Κόμμα για την Εργασία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη’ (WASG) και αλλάζει το όνομά του σε ‘Αριστερό Κόμμα’ (The Left Party). Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2005 ο συνασπισμός ‘The Left Party-WASG’ κατορθώνει να φθάσει στο 8,7% και να εκλέξει 53 βουλευτές γινόμενο η τέταρτη πολιτική δύναμη στη Βουλή. Toν Μάρτιο του 2007 ο συνασπισμός ενοποιείται με το σημερινό όνομα ‘Η Αριστερά’ (Die Linke).

Στις εκλογές του 2009 ‘Η Αριστερά’ ανεβάζει τη δύναμή της στο 11,9% εκλέγοντας 76 βουλευτές (δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης), ενώ στις εκλογές του 2013 το κόμμα παρουσιάζει κάμψη με 8,59% των ψήφων και 64 βουλευτές.
Επειδή όμως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) συγκυβέρνησαν, σχηματίζοντας μετά τις εκλογές τον μεγάλο συνασπισμό, ‘Η Αριστερά’ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.

Ως προς τις θέσεις του κόμματος ‘Η Αριστερά’ πιστεύει και προωθεί τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό ως αντίδοτο στον Καπιταλισμό.

Στην οικονομία πιστεύει στον Κεϊνσιανισμό αν και θεωρεί ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και αμοιβές πρέπει να ακολουθούν την αύξηση της παραγωγικότητας. Είναι υπέρ της αύξησης των φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους φόρους κληρονομιάς.

Στην εξωτερική πολιτική είναι υπέρ του διεθνούς αφοπλισμού και υπέρ της αντικατάστασης του ΝΑΤΟ με ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας που να περιλαμβάνει τη Ρωσία ως μέλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος