Η 15η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της με σύνθημα “Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε”

Η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, με σύνθημα “Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε”.

Τη έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η 15η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της με σύνθημα “Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε”

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 19:30, πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης, στην κεντρική πλατεία της έκθεσης, στο Περίπτερο 15, με τους ήχους του «Μαγικού χαλιού» από το μουσικό σχήμα Kaimaki (σύνθεση-πιάνο: Στέφανος Τσαπής, φωνή: Κυβέλη Καστοριάδη).

Ενα μουσικό ταξίδι στα λιμάνια της Μεσογείου, από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξάνδρεια έως τη Μασσαλία, τη Σμύρνη, τον Πειραιά και την Ερμούπολη, και στα λόγια των ποιητών, από τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Νίκο Καββαδία μέχρι τον Ναζίμ Χικμέτ. Για τέσσερις ημέρες, η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα Περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ-HELEXPO, έως και την Κυριακή 6 Μαΐου, για το μεγάλο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου στην Ελλάδα.

Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, κεντρικό της θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τρεις βασικούς θεματικούς άξονες (Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, Βιβλίο και Performance), το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο, στο κτήριο 14.

Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και τις χώρες (με αλφαβητική σειρά): Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταϊβάν, Τουρκία. Η τιμώμενη Γαλλοφωνία, ειδικότερα, θα φιλοξενηθεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο 350 τ.μ., όπου γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα με προσκεκλημένους πάνω από τριάντα γαλλόφωνους συγγραφείς, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης, τις Πρεσβείες της Ρουμανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου και του Καναδά, και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος «Η Δημοκρατία στον 21ο Αιώνα»:

  • Ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, η ντοκιμαντερίστα και δημοσιογράφος Angelique Kourounis, ο πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Κωνσταντινίδης και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς θα συζητήσουν για την «Άνοδο της ακροδεξιάς σήμερα».
  • Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Frederic Worms, ο αν. καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Άρης Στυλιανού, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Ντάλης και η συγγραφέας Λένα Διβάνη θα μιλήσουν για την Ευρώπη και θα θέσουν το ερώτημα «Πόσες κρατικές ή εθνικές αρμοδιότητες είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε σε υπερεθνικούς θεσμούς και με ποιους όρους;»
  • Ο διακεκριμένος Σκανδιναβός συγγραφέας Arne Dahl θα συνομιλήσει με την ανθρωπολόγο Αθηνά Αθανασίου, την αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Ιφιγένεια Καμτσίδου και τον καθηγητή Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου Γιάννη Σταυρακάκη για την έκπτωση των δημοκρατικών θεσμών σε συνθήκες μεταδημοκρατίας («Βαίνουμε προς εμβάθυνση ή προς συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών διεθνώς;»), με τον συντονισμό της ιστορικού Νίκης Μαρωνίτη, γ. γραμματέως του Ιδρύματος της Βουλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος