Γερμανία: Η μάχη των εμβολίων- ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον» – Αναβάλλεται η «ΙΤΒ»

Στα πρόθυρα ενός πέμπτου κύματος της πανδημίας κορωνοϊού βρίσκεται η Γερμανία.
Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ αναμένει ένα «μεγάλο, πέμπτο κύμα» της πανδημίας. Προειδοποιεί ότι «η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί ενόψει της μετάλλαξης «Όμικρον» για μία πρόκληση την οποία δεν είχαμε μέχρι τώρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, ώστε να φτάσει τα 30 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Καθημερινά εμβολιάζονται πάνω από ένα εκατομμύριο Γερμανοί είτε για την επαναληπτική δόση, είτε ως πρώτη και δεύτερη δόση.
«Η Γερμανία είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης» στον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, είπε ο υπουργός Λάουτερμπαχ. Ωστόσο αντιμετωπίζει στενότητα διαθεσιμότητας εμβολίων. Για το αμέσως επόμενο διάστημα εμβολιαστικά κέντρα και γιατροί έχουν παραγγείλει περίπου 8 εκατομμύρια εμβόλια. Διαθέσιμα όμως είναι μόνον 4,6 εκατομμύρια, δηλαδή 3,6 εκατομμύρια πολίτες δεν θα μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Η Γερμανία είναι σε επαφή με άλλες χώρες που έχουν πλεόνασμα εμβολίων, όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, τα σημερινά εμβόλια Moderna και BionTech (Pfizer), δίνουν προστασία 70-80% και για την μετάλλαξη Ομικρον. Τα προσαρμοσμένα αναμένονται στους επόμενους μήνες. Η αγορά γίνεται μέσω της Κομισιόν της ΕΕ που έχει παραγγείλει 180 εκ. δόσεις προσαρμοσμένου εμβολίου .

Γιορτή κορωνοϊού τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πτώση των κρουσμάτων στη Γερμανία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 50.968 νέα κρούσματα και 437 νεκροί, ο δείκτης επταημέρου έπεσε στα 331,8 νέα κρούσματα επί επτά ημέρες ανά 100.000.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ RKI, Λότερ Βίλερ, προειδοποίησε ότι παρά την πτωτική τάση κρουσμάτων δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, διότι «η κατάσταση στις ΜΕΘ 4.800 ασθενείς είναι κρίσιμη και πολλές επεμβάσεις αναβάλλονται, ενώ έρχεται και η το κύμα της μετάλλαξης «Όμικρον» που είναι πολύ πιο μεταδοτική.
Προς το παρόν το 0,6% των κρουσμάτων έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη «Όμικρον».
Ο Βίλερ συνέστησε στους πολίτες να περάσουν τα Χριστούγεννα σε στενό οικογενειακό κύκλο και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές. «Να μην κάνουμε τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς – γιορτή το κορωνοϊού», είπε ο Βίλερ.

Εμβολιασμός παιδιών – Ασφαλέστερα τα σχολεία

Ο καθηγητής Γιέργκ Ντοέτς, μέλος και της επιτροπής κρίσης της Καγκελαρίας για τη διαχείρισης της πανδημίας σημείωσε ότι τα στοιχεία από την Νότια Αφρική δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πιο βαριά στα παιδιά. Συνιστάται ο εμβολιασμός παιδιών από 5 ετών και άνω για παιδιά για παιδιά συγκεκριμένων ευπαθών κατηγοριών, όχι όμως για τις μικρότερες ηλικίες. Διαπίστωσε επίσης ότι τα σχολεία με τις μάσκες, τα τεστ, και τα μέτρα προστασίας είναι πιο ασφαλή γιατί είναι περισσότερο ελεγχόμενα, σε αντίθεση με το οικογενειακό περιβάλλον. Επικαλέστηκε το παράδειγμα των διακοπών του Οκτωβρίου όπου υπήρξε αύξηση κρουσμάτων.

Δικαστήριο του Lueneburg, στην Κάτω Σαξονία, έθεσε εκτός ισχύος την απόφαση να επιτρέπεται η πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο μόνον για εμβολιασμένους και αποθεραπευμένους, (2-G) αλλά όχι για ανεμβολίαστους. Η γενική κατεύθυνση ωστόσο είναι η εφαρμογή του 2- G στο λιανικό εμπόριο.

Πάντως, η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου «ITB» δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε την επόμενη χρονιά, το 2022, παρά μόνον σε ψηφιακή μορφή.
Η κανονική ΙΤΒ, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό φόρουμ προβολής του ελληνικού τουρισμού, αναβάλλεται για το 2023.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος