Γαλλία-Κίτρινα Γιλέκα: Συμπλοκές στα Ηλύσια Πεδία και 700 προσαγωγές – 100 συλλήψεις στο Βέλγιο (video)

Η ένταση αυξήθηκε στο μέσο του πρωινού κοντά στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου οι δυνάμεις της τάξης εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των «κίτρινων γιλέκων» που ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες με συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου». Ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Μασαλία. Σε πάνω από 700 ανέρχονται οι προσαγωγές, ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία, καθώς η σημερινή ημέρα έχει χαρακτηρισθεί «υψηλού κινδύνου» λόγω της νέας προγραμματισμένης κινητοποίησης του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων». Υπό κράτηση τελούν 211 άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μάσκες, σφενδόνες, σφυριά, ή ακόμη και κομμάτια πλακόστρωτου οδών, ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Οι αρχές της χώρες βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του μαζικού αυτού κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων έχει εξελιχθεί ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Χωροφύλακες με 12 τεθωρακισμένα 

Περίπου 90.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν τεθεί επί ποδός, ενώ έχουν επιστρατευθεί τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσουν οδοφράγματα.

Όπως σχολίασε ο γενικός διευθυντής της χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ,  «άνευ προηγουμένου» μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία, για να αποφευχθεί “επανάληψη του χάους” που επικράτησε το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ «τα ακραία στοιχεία θα επιδιώξουν να κινητοποιηθούν».

«Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είδαμε τη γέννηση ενός τέρατος, που ξέφυγε από τον έλεγχο των γενητόρων του», δήλωσε ο Καστανέρ, χαρακτηρίζοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που ενώ ξεπήδησε από τις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος τάξεις, το έχουν αγκαλιάσει πλέον πολλά άλλα στρώματα της κοινωνίας, όπως οι μαθητές Λυκείου.

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, αλλά και να αναβάλλουν το ταξίδι τους στη Γαλλία, αν αυτό είναι εφικτό.

Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του ‘Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Αντιπροσωπεία του κινήματος που συναντήθηκε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε «πως έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν»

«Ο πρωθυπουργός μας άκουσε και υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ένας από τους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Μπενζαμέν Κοσί.

Ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του με διάγγελμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Απόπειρα επίθεσης στο Drugstore de Publicis

Διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές. Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο.

Εκατό συλλήψεις στο Βέλγιο

Περίπου εκατό άτομα συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες με ευκαιρία μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων», που συγκέντρωνε περίπου 400 ανθρώπους τις πρώτες απογευματινές ώρες, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. «Υπήρξαν περίπου εκατό συλλήψεις», η πλειονότητα των οποίων πριν από τη διαδήλωση, στη διάρκεια προληπτικών ελέγχων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίλσε Βαν Ντε Κίρε, εκπρόσωπος της περιοχής Βρυξελλών-Ισέλ.

Ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των δυνάμεων της τάξης στο ύψος της συνοικίας των ευρωπαϊκών θεσμών, όπου έχει απαγορευτεί πλήρως η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, αλλά η κατάσταση έχει επανέλθει στην ηρεμία έπειτα από τις συλλήψεις, πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές βρίσκονταν τις πρώτες απογευματινές ώρες στη «μικρή ζώνη», έναν αστικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που περιβάλλει το ιστορικό κέντρο των Βρυξελλών.

Σχετική είδηση:  Σάλος στη Γαλλία για τις συλλήψεις δεκάδων μαθητών

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος