Γ. Αμανατίδης στο Πρώτο : Να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών (audio)

Με τη Βουλή να ενέκρινε τη Συμφωνία με τη Γαλλία και τον Υπουργό Εξωτερικών να υπογράφει την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, νέα πενταετή Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα https://webradio.ert.gr/proto/91,6 & 105,8, την εκπομπή “Το GPS της επικαιρότητας” και τον Θάνο Σιαφάκα, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο μόνος τρόπος να λυθούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης είναι να προσδιοριστούν ξανά από το Συμβούλιο οι «κόκκινες» γραμμές.

Ο πρώην Υπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει γιατί αλλάζει αυτό που επί χρόνια γίνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς η πενταετής σε δεσμεύει, είναι κάτι άλλο, είναι εκχώρηση αν επιβεβαιωθεί αυτό που διέρρευσε από το State Department ότι συζητούν για συμφωνία διαρκείας, επ αόριστον.

 

Αναφορικά για την στρατηγική των εξοπλισμών που συνδέθηκε με την αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, τόνισε ότι έγινε με αντιστροφή. Αντί δηλαδή να σχεδιαστεί από τα θεσμικά όργανα (τα Επιτελεία) και να εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία, ο κ Μητσοτάκης ακύρωσε πριν δύο χρόνια ό,τι συμφωνήθηκε, πήγε στα Rafale, προσθέτει και κορβέτες και άλλα πράγματα από μόνος του που δεν έχουν περάσει από τα αρμόδια Επιτελεία. Επειδή η χώρα μας έχει γνωρίσει πράγματα σχετικά με τα εξοπλιστικά που δεν την τιμούσαν, η φορά πρέπει να είναι διαφορετική, τόνισε.

Ο κ Αμανατίδης διερωτήθηκε γιατί η επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) δεν συνδέθηκε διπλωματικά με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ; Γιατί δεν μπήκε ως όρος η Χάγη κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα;

Σε ό,τι αφορά τέλος, το ζήτημα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ελληνική εμπλοκή στην υποσαχάρια Αφρική γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα έχουμε θύματα Έλληνες στρατιώτες δεδομένου ότι η Συμφωνά δεν μιλά για υποστηρικτική δύναμη, αλλά για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Σαχέλ δεν είναι Γαλλική Επικράτεια, όπως έχει οριστεί Ελληνική Επικράτειας στην περίπτωση της Ελλάδας και δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή συνδρομή αλλά Συμφωνία του κ Μητσοτάκη με τη Γαλλία και όχι με την ΕΕ, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος