Δυτική Μακεδονία: Φθίνουσα η πορεία εγγραφών νηπίων στα σχολεία

Φθίνουσα καταγράφεται στην Εορδαία και την Κοζάνη η πορεία στην εγγραφή των νηπίων και των μαθητών στις σχολικές δομές, για άλλη μια χρονιά. Οι λόγοι είναι η υπογεννητικότητα, η πανδημία και οι μετακινήσεις των γονέων λόγω εργασίας.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Ασπραγκάθου, πρόεδρο του συλλόγου δασκάλων-νηπιαγωγών Εορδαίας, οι εγγραφές του Μαρτίου στην Εορδαία είναι λιγότερες κατά 50 νήπια και στην Κοζάνη κατά 100. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και η μείωση των μαθητών αναμένεται να ακολουθήσει και στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα  στοιχεία των γεννήσεων και η εικόνα από τους παιδικούς σταθμούς προϊδεάζουν για περαιτέρω μείωση και την επόμενη χρονιά.

Στα βόρεια της Πτολεμαΐδας σημειώνεται αύξηση του αριθμού των  μαθητών, ενώ  στο Νηπιαγωγείο των Πύργων, παρατηρείται αύξηση στις εγγραφές, καθώς είναι μια αγροτική περιοχή και ο πληθυσμός ενισχύεται λόγω της ζήτησης σε εργατικά χέρια. Σημειώνεται ότι στα ολοήμερα νηπιαγωγεία διαπιστώθηκε απροθυμία των γονέων να εγγράψουν τα παιδιά τους, κατά την περίοδο της πανδημίας. Βεβαίως, όπως επισημαίνει η κ.  Ασπραγκάθου, η φοίτηση είναι υποχρεωτική και δεν τίθεται ζήτημα αυτόβουλης  αποφάσεως των γονιών να μην στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Ανάλογη είναι και η μείωση των μαθητών από τρίτες χώρες, όπως η Αλβανία, καθώς έχει μειωθεί η παρουσία των γονιών τους, οι οποίοι λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπεται να μεταβούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των παιδιών στα σχολεία συμβαδίζει με την υπογεννητικότητα, που καταγράφεται αυξανόμενη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος