Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 με 20 Νύχτες Αλληλεγγύης (video) – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με κύρια μέριμνα την υποστήριξη του πολιτισμού και των παραστατικών τεχνών, των δημιουργών και των θεατών, στο μέτρο που αυτό είναι πρακτικά εφικτό χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου διοργανώνει, φέτος, το Φεστιβάλ Ρεματιάς από τις 17 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου.

https://www.facebook.com/102802563396762/videos/708118546676173/

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 περιλαμβάνει 20 Νύχτες Αλληλεγγύης, μαζί με τη Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών, Our Festival 6, που θα διαρκέσει από τις 29/7 έως τις 2/8, παρουσιάζοντας περισσότερες από μία εκδηλώσεις καθημερινά. Τις εκδηλώσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα με ελεύθερη είσοδο, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κατά προτεραιότητα έως και 300 θεατές, αφού προμηθευτούν το δελτίο εισόδου τους από τον ιστότοπο www.viva.gr

“Η απόφαση του Δήμου Χαλανδρίου να διοργανώσει τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης και φέτος, παρά το περιοριστικό πλαίσιο που επιβάλλει η πανδημία, πηγάζει  αφενός από την επιλογή του να μην αποκόψει την κοινωνία από τα έργα του πολιτισμού και της τέχνης – στον βαθμό που αυτό είναι επιτρεπτό και ασφαλές– αφετέρου επιδιώκοντας να εξαντλήσει τις δυνατότητές του για την υποστήριξη των δημιουργών αναγνωρίζοντας ότι την περίοδο αυτή δοκιμάζονται πιο σκληρά από ποτέ.

Η ολοένα αυξανόμενη απήχηση του Φεστιβάλ Ρεματιάς σε θεατές και καλλιτέχνες έκανε ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της επιλογής των παραστάσεων  που παρουσιάζονται στο φετινό περιορισμένο πρόγραμμα. Από την πλευρά της Διεύθυνσης Πολιτισμού, δόθηκε έμφαση, περισσότερο από ποτέ, στην ενίσχυση των νέων ή/και λιγότερο προβεβλημένων καλλιτεχνών χωρίς ασφαλώς να είναι δευτερεύοντα τα αισθητικά κριτήρια.

Δυστυχώς, η τρέχουσα συγκυρία δεν επιτρέπει στον Δήμο Χαλανδρίου να απευθύνει μια ανοιχτή και ένθερμη πρόσκληση για πάνδημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020. Καλεί, όμως, όλους και όλες μας να ανακαλύψουμε σε αυτές τις Νύχτες Αλληλεγγύης ένα νέο νόημα, να τις προσεγγίσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Πρωτίστως, εύχεται η ανθρωπότητα να διαφύγει σύντομα την απειλή που μας κρατάει στις σημερινές αποστάσεις και ο άγνωστος  κόσμος που θα ξημερώσει την επομένη της πανδημίας να έχει περισσότερο χώρο για τέχνη, ώστε να μπορούμε πάλι να απολαύσουμε στη Ρεματιά το «κοντά» και το «όλοι μαζί» σε νύχτες αλληλεγγύης που γνωρίζουμε”.

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 με 20 Νύχτες Αλληλεγγύης (video) – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ώρα έναρξης: 21:00

Παρασκευή 17 /7  ΘέρΩς

Δεκαμελές σύνολο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου

Διεύθυνση: Κώστας Ιωαννίδης

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι. Παρουσιάζονται τραγούδια και ορχηστρικά κομμάτια του συνθέτη.

Ερμηνεύει ο Βασίλης Γισδάκης

Σάββατο 18/7 Ελένη του Γιάννη Ρίτσου

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεία: Βερόνικα Αργέντζη

Η Ελένη του αρχαιοελληνικού μύθου χάνει στο ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου τη νεότητα και την «ωραιότητά» της και βρίσκει τη δραματουργική της απόδοση, σε ερμηνεία της Βερόνικας Αργέντζη, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη: «Ο Ρίτσος με την ιδιοφυή αυτή ελεγεία επιλέγει να μιλήσει ποιητικά, αλλά και ρεαλιστικά, για μια ριζική αλλαγή πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση μιας νέας συνειδητής ταυτότητας, που αναγνωρίζει τη ζωή και την ύπαρξη σαν ένα ανεπανάληπτο θαύμα».

Κυριακή 19/7 Όλα είναι μουσική

Από την ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ

Η πολυβραβευμένη ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ παρουσιάζει στη Ρεματιά μια μοναδική συναυλία με συνταξιδιώτες μια πραγματική μάγισσα, μια ολόκληρη φάλαινα, τους Πειρατές της Τσιχλόφουσκας, χιλιάδες Κινέζους και την άγρια φυλή των Κάμα Τούμπα! Οικοδεσπότες και παρουσιαστές της βραδιάς η αφελής Ορτανσία και ο ξερόλας Υάκινθος, που θα φέρουν τα πάνω κάτω με τα απερίγραπτα καμώματά τους!

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Δευτέρα 20/7 Πλατείες Γεμάτες Τραγούδια

Γιώργος Περού

Με τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο, διαλεγμένα από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και του λαϊκού, το ελαφρό τραγούδι αλλά και τις σύγχρονες δημιουργίες, η μουσική παράσταση επιχειρεί να υπογραμμίσει το κοινό αίσθημα και να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι συναντιούνται, συνομιλούν και ενίοτε συγκινούνται και τραγουδούν παρέα. Μελωδίες των Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη, Μιχάλη Σουγιούλ μπλέκουν θεματικά με τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, του Άκη Πάνου αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη, του Δήμου Μούτση, των Beatles και του Leonard Cohen.

Τρίτη 21/7 Το τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη

Με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση

Μια κωμωδία χαρακτήρων, όπου αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να πιάσει την καλή». Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης), φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα, ύστερα από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πώς θα πιάσουν την καλή και θα γλιτώσουν από τη φτώχεια τους. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα

Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

Τετάρτη 22/7 Για τον Μπετόβεν

Ρεσιτάλ του Βασίλη Τσαμπρόπουλου

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 250 χρόνων από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ο διεθνώς καταξιωμένος βιρτουόζος σολίστ παρουσιάζει έργα του μεγάλου μουσουργού.

Παρασκευή 24/7 Πάμε σαν άλλοτε

Μια ρομαντική μουσική περιπλάνηση σε αγαπημένα τραγούδια και ντουέτα του περασμένου αιώνα. Παρουσιάζονται ελαφρά τραγούδια και άριες από οπερέτες της περιόδου του τέλους των Βαλκανικών Πολέμων έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια που περιγράφουν τη μετάβαση από την οπερέτα στο έντεχνο, καθώς επίσης από το θέατρο και τον κινηματογράφο, καλύπτοντας τη χρονική περίοδο μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ‘50.

Ερμηνεύουν οι λυρικοί καλλιτέχνες Ελεάννα Κωνσταντά, Μαρία Ρουκά και Δημήτρης Αλεξανδρίδης. Στο πιάνο συνοδεύει ο Μάριος Καζάς.

Σάββατο 25/7 Aire Nocturno

 Μάνος Αβαράκης – Ναταλία Κωτσάνη

Οι στίχοι του F.G. Lorca συνομιλούν με γνωστές μελωδίες και παραδοσιακά τραγούδια από το Μεξικό, τη Χιλή, το Περού, τις Άνδεις, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τραγούδια των Σεφαραδιτών και των Τσιγγάνων, χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ των ακτών του Ατλαντικού. Σημείο συνάντησης, ο ανέκδοτος κύκλος τραγουδιών μελοποιημένης, από τον Μάνο Αβαράκη, ποίησης του F.G. Lorca, στους ισπανικούς στίχους.

Ο Μάνος Αβαράκης, ο πρώτος δεξιοτέχνης που δίνει σολιστικό ρόλο στη φυσαρμόνικα και τους αυλούς, συναντά την καταξιωμένη ερμηνεύτρια της world μουσικής, Ναταλία Κωτσάνη, και μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών που φέρνουν αρώματα και ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής, συμπληρώνοντας το πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό.

Κυριακή 26/7 Ξέμπαρκοι καιροί-Ήχοι εξόριστοι

Τραγουδώντας τον Καββαδία στον καιρό της απόστασης

Έργα μελοποιημένης ποίησης του Νίκου Καββαδία σε συνθέσεις που έχουν δημιουργήσει οι: Ξέμπαρκοι, Μ. Κωχ, Γ. Σπανός, Θ. Μικρούτσικος

Ερμηνεύουν: Άννα Σαρτζίδου, Δημήτρης Βουτσάς

Με το μουσικό σύνολο GUITARTE ENSEMBLE

(Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Χριστίνα Πολυκρέτη και Άννα Σαρτζίδου).

Συμμετέχουν:

Όσβαλντ Αμιράλης (κοντραμπάσο), Κώστας Ήλιάδης (κιθάρα)

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χατζηελευθερίου

Βασική ιδέα – κείμενα: Περουλής Σακελλαρίδης

Εικαστική-σκηνική επιμέλεια: Σοφία Χουλιαρά

Δευτέρα 27/7 Ακροπόλ Παλλάς ‘61

Μια φανταστική συνάντηση ανάμεσα στη Σοφία Βέμπο και τη Μαρία Κάλλας, μια χειμωνιάτικη νύχτα του 1961, στο φουαγιέ του ιστορικού ξενοδοχείου Ακροπόλ Παλλάς, στη γωνία της οδού Πατησίων και Στουρνάρη, καθώς ο δρόμος προς τις κατοικίες τους είναι κλειστός λόγω διαδήλωσης. Με τη συνοδεία του Κώστα, ενός εξαίρετου πιανίστα που εργάζεται στο ξενοδοχείο, θα ξεδιπλώσουν τραγούδια τους που αγαπήθηκαν πολύ αλλά και σημαντικές πτυχές της ζωής τους.

Ερμηνεύουν:

Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), στο ρόλο της Μαρίας

Αργυρώ Καπαρού (κοντράλτο), στο ρόλο της Σοφίας

Στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας

Κείμενα-Σκηνοθεσία-Σύλληψη: Βασίλης Αναστασίου

Κοστούμια: Μάικ Νικολάτος

Βίντεο αρτ: Μπάμπης Σεβοζλίδης

Τρίτη 28/7 έως και Κυριακή 2/8 OUR FESTIVAL 6

Συνάντηση αλληλέγγυων καλλιτεχνών που παρουσιάζουν ποικιλία εκδηλώσεων. Θέατρο, μουσική, χορός, κουκλοθέατρο, video art, παιδικές παραστάσεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Τρίτη 4/8 Frog String Trio

Το μουσικό σχήμα Frog String Trio συνδυάζει τη μουσική παράδοση της τζαζ, το ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και των Βαλκανίων με τον κλασικό ήχο. Μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης τριών τοξωτών εγχόρδων με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση.

Γιάννης Ζαρίας (βιολί)

Μιχάλης Καταχανάς (βιόλα)

Κώστας Αρσένης (κοντραμπάσο)

Τετάρτη 5/8 Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω

Με τον Δημήτρη Φραγκιόγλου

Κείμενο: Μαργαρίτα Γερογιάννη, Χριστίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Φραγκιόγλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακαλιάς

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης

Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Παπαδάκη

Ένας ηθοποιός, ύστερα από πολυετή πορεία στο θέατρο, αποφασίζει να ανεβάσει μια παράσταση στην οποία θα ερμηνεύσει τους 100 ρόλους που δεν πρόλαβε να παίξει έως τώρα. Όμως, μια σειρά από «αναπάντητα ερωτήματα» που κατακλύζουν το μυαλό του, τον σαμποτάρουν. Με διάθεση αυτοσαρκασμού και μέσα από  το «δράμα» ενός ηθοποιού σε υπαρξιακό πανικό, ο θεατρικός αυτός μονόλογος πραγματεύεται τα ζητήματα που απασχολούν έναν άντρα σε κρίση ηλικίας, μιλά για την αγωνία της αποδοχής και τον φόβο της απόρριψης σε μια κοινωνία που όλα έχουν γίνει «έξυπνα» και αψεγάδιαστα, ενώ η ζωή και το θέατρο μπερδεύονται και κονταροχτυπιούνται.

Παρασκευή 7/8 Pietà

Εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Michelangelo, η παράσταση πραγματεύεται την απώλεια. Μέσα από μια παλλόμενη, αγαλμάτινη ακινησία, δυο ερμηνεύτριες (μια ηθοποιός και μια σοπράνο) αποτυπώνουν τρεις βιβλικές γυναικείες μορφές που κραυγάζουν, ψιθυρίζουν και τραγουδούν τη ζωή τους, όπως την έζησαν και την έχασαν, συνδυάζοντας τον συμβολικό τους λόγο με ιστορίες που αναβλύζουν από το αίμα και την άβυσσο του 20ού αιώνα (Άουσβιτς, Αμμόχωστος, Νανκίν) –μια ζωή σκληρή, απρόβλεπτη, εφιαλτική, μοναδική.

Κείμενο, μουσική, σκηνοθεσία: Γιώργος Στεφανακίδης

Κοστούμια: Ελευθερία Δομένικου (aka Hallelujah)

Φωτισμοί: Γιώργος Στεφανακίδης

Ερμηνεύουν: Εβελίνα Αραπίδη (ηθοποιός), Μάιρα Μηλολιδάκη (υψίφωνος)

Ακούγονται οι φωνές των: Hadar Barabash, Παυλίνας Στυλιανού, Zhiyue Xu

Δευτέρα 10/8 BelieverAntonis Vlachos live

O Antonis Vlachos με την μπάντα του παρουσιάζει μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με αγγλόφωνες μουσικές επιλογές και με δυναμικές ερμηνείες τραγουδιών (rnb, soul, pop, funk, rock) σε μια διαδρομή από τα 70’s έως και σήμερα. Παρουσιάζει, επίσης, τραγούδια από το πρώτο άλμπουμ του, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021.

Μαζί του οι μουσικοί:

Kostas Sampanis – Κιθάρες

Antonis Tsiapalis – Μπάσο

Giorgos Pouliasis – Τύμπανα

Petros Kaloritis – Πλήκτρα

Τετάρτη 12/8 Rous

Ο τραγουδοποιός Γιώργος Ρους, παρέα με την μπάντα του, Σεληνάκατος του Τσάρλι, παρουσιάζει τραγούδια από την προσωπική του μουσική πορεία και από τις συναντήσεις του με σημαντικούς δημιουργούς της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Πληροφορίες: www.theatrorematias.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος