Έργα τέχνης φοιτητών του ΑΠΘ αναβιώνουν την Επανάσταση του 1821

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με το ΑΠΘ διοργάνωσαν εικαστική έκθεση, με έργα φοιτητών και τίτλο «Απηχήσεις της Επανάστασης του 1821 στην τέχνη του σήμερα». Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 5 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου.

Φοιτητές, φοιτήτριες και απόφοιτοι από όλες τις σχολές του ΑΠΘ αναβιώνουν την Ελληνική Επανάσταση με τις δημιουργίες τους, εμπνεόμενοι από διάφορες τεχνοτροπίες και καλλιτέχνες ακόμη και πολύ σύγχρονους. Η άυλη μνήμη γίνεται απτή τέχνη. Ανταποκρινόμενοι  στα μηνύματα της Παλιγγενεσίας εκθέτουν έργα ζωγραφικής, γλυπτά, συνθέσεις και video art. Κάποια ακολουθούν την ρεαλιστική τάση και άλλα εμπνέονται από τον κυβισμό και τον συμβολισμό.

Όλες οι εκφάνσεις της τέχνης, επικαιροποιούν βασικές έννοιες του ελληνικού πολιτισμού, όπως η ελευθερία, το αγωνιστικό πνεύμα, η θυσία, εξηγεί η Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης – Διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Δεν αποτελεί απλώς μία αναδρομή στο παρελθόν, αλλά και μία παρακαταθήκη για το μέλλον. 200 χρόνια μετά, η ιστορική ζωγραφική και σύγχρονες εικαστικές μορφές μέσα από τα μάτια των νέων ανθρώπων, υπερασπίζονται τον ιδεολογικό ρόλο που διαμόρφωσε την εθνική συνείδηση του νέου ελληνικού κράτους. Το όραμα των αγώνων αποτυπώνεται με μοναδικό, επίκαιρο, άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο διατηρώντας ζωντανό τον διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος