ertnews.gr

Ένα ψηφιακό μουσείο για τη Μακρόνησο

08/02 11:46
Ένα ψηφιακό μουσείο για τη Μακρόνησο

Ένα ψηφιακό μουσείο για τον τόπο του απάνθρωπου εγκλεισμού στη Μακρόνησο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού. Στην ιστοσελίδα φιλοξενούνται τεκμήρια από τις αρχειακές συλλογές και τις βιβλιοθήκες των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Όσοι ενδιαφέρονται, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα τεκμηριωμένο ψηφιακό μουσείο. Μέσα από πολυάριθμα τεκμήρια των ΑΣΚΙ (φωτογραφική συλλογή Νίκου Μάργαρη, αρχείο Σαράφη, αρχείο Μιχάλη και Λεωνίδα Κύρκου αρχείο ΕΔΑ κ.ά), μπορεί κάποιος να δει τις εγκαταστάσεις και τα κτίσματα των στρατοπέδων, να ερευνήσει τις μαρτυρίες και τον προπαγανδιστικό λόγο, να καταδυθεί στους μηχανισμούς εγκλεισμού, απομόνωσης και ψυχολογικής βίας που υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι.

Επιστημονικές προσεγγίσεις και ιστορικά κείμενα που σκιαγραφούν την εξέλιξη του τόπου, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της Μακρονήσου, πλαισιώνουν το αρχειακό υλικό.

Ακόμα, στην ιστοσελίδα ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει ονόματα, να περιηγηθεί στα διαδραστικά συμπληρωματικά εργαλεία και να ξεφυλλίσει σπάνιες εκδόσεις της εποχής από τη Βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ.

Τα κείμενα του Ψηφιακού Μουσείου Μακρονήσου υπογράφουν οι Πολυμέρης Βόγλης, ιστορικός, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θανάσης Γάλλος, ιστορικός, Κατερίνα Γκίκα, αρχαιολόγος, Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, Άντα Κάπολα, ιστορικός, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ιστορικός, επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ, Στρατής Μπουρνάζος, ιστορικός, Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μουσείο Μακρονήσου: Ιστορικά εκθέματα που αξίζει να τα επισκεφθούμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version