Ελληνοτουρκικά, παρακολουθήσεις, κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Η πολιτική ανασκόπηση του 2022 (video)

Τα ελληνοτουρκικά, οι παρακολουθήσεις, το κυβερνητικό έργο και οι προτεραιότητες των κομμάτων αφήνουν το στίγμα τους για τη χρονιά που φέυγει. Το 2022 δεν σημαδεύτηκε από το μεγάλο γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν όμως η χρονιά που αποκρυσταλλώθηκε με τον ευκρινέστερο τρόπο η νέα τουρκική στρατηγική, με στόχο την ανατροπή του στάτους κβο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αιχμή του τουρκικού δόρατος για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου ήταν το παραπλανητικό αίτημα για την αποστρατιωτικοποίησή τους. Επί του πεδίου, μόνο τις πρώτες 50 ημέρες του έτους οι Τούρκοι πραγματοποίησαν 217 παραβιάσεις και 10 υπερπτήσεις. Στις 26 Μαΐου δημοσιεύθηκε η επιστολή της Αθήνας στα Ηνωμένη Έθνη, όπου απορρίπτεται εν συνόλω η τουρκική επιχειρηματολογία για την κυριαρχία στο Αιγαίο, ενώ στις 21 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την ένταση. Η ελληνική εκστρατεία διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού συνεχίστηκε απρόσκοπτα, με βασικό εργαλείο τους 16 χάρτες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικά το χρονικό/ Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

13 Μαρτίου

Στις 13 Μαρτίου του 2022, περίπου 20 μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βόσπορο. Πολλοί είδαν τότε ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση των τεταμένων ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Τελικά συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

7 Οκτωβρίου

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι Τούρκοι καλλιέργησαν συστηματικά ατμόσφαιρα τρομοκρατίας και απειλών κατά της Ελλάδας, μέχρι που στις 7 Οκτωβρίου ο Ταγίπ Ερντογάν είπε την περιβόητη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» καιδεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε χώρα που μας ενοχλεί και μας επιτίθεται».

24 Μαΐου

«Δεν υπάρχει πλέον Μητσοτάκης για εμένα. Δεν θα συμφωνούσα ποτέ να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του. Εμείς συνομιλούμε μόνο με αξιότιμους και τίμιους πολιτικούς που κρατούν τον λόγο τους», δήλωσε στις 24 Μαΐου, ο πρόεδρος της Τουρκίας.

4 Φεβρουαρίου

«Σε αυτήν την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατιωτικοποίησης όπως αυτές τις οποίες ακούμε στην ευρύτερη γειτονιά μας προφανώς δεν έχουν απολύτως καμία θέση», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχές Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι είχαν ήδη πραγματοποιήσει 217 παραβιάσεις και 10 υπερπτήσεις, εντός του 2022.

4 Ιανουαρίου

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε στο παραπλανητικό αίτημα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι: «Η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποίησουμε τα νησιά μας».

12 Ιανουαρίου

Η Αθήνα ξεκίνησε άμεσα να διεθνοποιεί τον τουρκικό αναθεωρητισμό και στις 12 Ιανουαρίου, ο γερουιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ χαρακτήρισε την Ελλάδα «σημαντικό σύμμαχο, ένας στρατηγικό εταίρο, προπύργιο της ασφάλειας και της δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

12 Φεβρουαρίου

Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται, τόνισε στις 12 Φεβρουαρίου εκπρόσωπος του State Department.

13 Φεβρουαρίου

Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη, επανέλαβε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο και κάλεσε την Τουρκία «να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες». Την ίδια ημέρα, το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε: «Δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών».

19 Ιανουαρίου

Είχε μεσολαβήσει μια πολύ σημαντική στιγμή για την πολεμική αεροπορία, όταν τα έξι πρώτα γαλλικά Ραφάλ προσγειώθηκαν στην Ελλάδα, επιστεγάζοντας την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

«Τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

31 Ιανουαρίου

Λίγες ημέρες πριν οι Ρώσοι εισβάλουν στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε την Μαριούπολη, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για την περιοχή η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλώνει παρουσία στήριξης.

Η Μαριούπολη μετατράπηκε μέσα σε λίγα 24ωρο ένα από τα σκληρότερα θέρετρα του αιματηρού πολέμου. Το Υπουργείο Εξωτερικών σχεδίασε αλλεπάλληλες επιχειρήσεις εκκένωσης, με τον πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη να είναι ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης που εγκατέλειψε την πόλη.

1 Απριλίου

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε να κρατήσουμε την διπλωματική μας εκπροσώπηση στη δοκιμασμένη Μαριούπολη, μέχρι την τελευταία στιγμή, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη διαβεβαίωνε: «Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας όσο πιο γρήγορα, για να βγάλουμε κόσμο από εκεί».

4 Απριλίου

Στις 3 Απριλίου ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Οδησσό, η οποία τελούσε υπό θαλάσσια πολιορκία, και τόνισε ότι «η επίθεση κατά μιας πόλης είναι το πιο απαράδεκτο πράγμα, είναι έγκλημα πολέμου».

Κι ενώ κανείς θα περίμενε ότι ο πόλεμος που ξέσπασε στο κέντρο της Ευρώπης, εν έτει 2022, θα λειτουργούσε ως ανάχωμα στον τουρκικό αναθεωρητισμό, η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική.

22 Απριλίου

«Τι λέει η Συνθήκη της Λωζάννης; Λέει ότι δεν μπορείτε να οπλίσετε αυτά τα συγκεκριμένα τα νησιά», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Τρεις ημέρες μετά το ελληνικό Πάσχα, στις 27 Απριλίου καταγράφηκε ο αριθμός- ρεκόρ των 168 τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου. 42 εξ αυτών ήταν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

7 Μαΐου 2022

«Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε κάθε παραβατικότητα επί του πεδίου, σε κάθε επιστολή, σε κάθε ανακοίνωση, σε κάθε ρητορική, γιατί δεν δεχόμαστε ούτε τετελεσμένα ούτε απειλές. Κανενός είδους τετελεσμένα, κανενός είδους απειλές», απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

17 Μαΐου 2022

Στα μέσα Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον. Στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο παρουσίασε χάρτες με τις παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις ενώ διατράνωσε: «Δεν θα ανεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα εδαφικά δικαιώματά μας. Κι αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν άμεσα.»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε το Κογκρέσο ν’ αναλογιστεί πριν αποφασίσει να εγκρίνει την επανενάρξη του εξοπλιστικού προγράμματος των F-16 προς την Τουρκία. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που πρέπει η Συμμαχία να παραμείνει συγκεντρωμένη στο πώς θα επικρατήσει έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Κι αυτό σας ζητώ να το εκτιμήσετε όταν θα αποφασίζετε για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός.

Η περαιτέρω σύγκλιση Αθήνας- Ουάσινγκτον, η οποία αποτυπώθηκε και με την πενταετή ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας. Οργισμένη όμως ήταν και η αμερικανική διπλωματία με την στάση του επιτήδειου ουδέτερου, που τηρεί ακόμα έως σήμερα η Τουρκία στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.

24 Μαΐου

Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε: «Δεν υπάρχει πλέον Μητσοτάκης για εμένα. Δεν θα συμφωνούσα ποτέ να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του. Εμείς συνομιλούμε μόνο με αξιότιμους και τίμιους πολιτικούς που κρατούν τον λόγο τους».

25 Μαΐου

«Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

29 Μαΐου

«Από εδώ και πέρα ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής- ομόλογός μου. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά για ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν καλά ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», επέμεινε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στις αρχές Ιουλίου, 10 Αμερικανοί βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία, απαιτώντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν να εγγυηθεί ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας.

26 Ιουλίου

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε τότε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε μαχητικά αεροσκάφη για τις ανάγκες της ασφάλειά μας».

30 Ιουλίου 2022

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, επανέλαβε ότι «τα νησιά του Αιγαίου, η Χίος, η Λέσβος, η Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικό έδαφος». Την ίδια ημέρα, η Κατρίν Κολονά, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας διαβεβαίωσε τον Νίκο Δένδια ότι «μπορεί να είναι σίγουρος για την υποστήριξη».

Πλησιάζοντας στη μαύρη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η τουρκική ηγεσία ξεκίνησε να εργαλειοποιεί και την Ιστορία.
« Ω Έλληνα, κοίτα, κοίτα την ιστορία. Δες πάλι την ιστορία. Αν πας πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ, βαρύ. Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη», ήταν μια από τις αναφορές του Ερντογάν.

11 Σεπτεμβρίου

«Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Τουρκίας-Ελλάδας + Κι αν αυτό συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ η επωδός «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» και η απειλή «Έλληνες θυμηθείτε τη Σμύρνη», καταγράφηκαν στις νέες επιστολές της Αθήνας προς ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

13 Σεπτεμβρίου

«Περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν να διαμηνύει:

«Στηρίζουμε πλήρως, το λέω με μεγάλη σαφήνεια, την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».

Σχολιάζοντας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «η Ελλάδα γίνεται το πιόνι των άλλων και προσπαθεί να προκαλεί. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν, αλλά πήρατε την απάντηση, ο λογαριασμός ήταν βαρύς».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Τουρκία έστησε επιχειρήσεις προπαγάνδας κατά της Ελλάδας με όχημα τη διαχείριση του προσφυγικού. Στις αρχές Ιανουαρίου με τους 19 νεκρούς στην τουρκική πλευρά του Έβρου. Στα μέσα Οκτωβρίου με το κατάπτυστο περιστατικό των 92 γυμνών ανθρώπων. Μεσολάβησε η εκτός κάθε ορίου παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη.

20 Σεπτεμβρίου

«Την περασμένη εβδομάδα, το 9 μηνών μωρό Asım και ο 4χρονος Abdülvahap πέθαναν με τις οικογένειές τους ως αποτέλεσμα του βυθίσματος των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή», έφτασε να δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

24 Σεπτεμβρίου
Η απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο Πρόεδρος Ερντογάν, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας».

3 Οκτωβρίου

Στις 3 Οκτωβρίου, σειρά Τούρκων υπουργών υπέγραψαν στη Λιβύη εφαρμοστικές συμφωνίες του τουρκολιβυκού μνημονίου- του «οχήματος» της Άγκυρας για την υλοποίηση του επεκτατικού θεωρήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Προηγήθηκε νέα τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ, στην οποία η Άγκυρα καταγγέλλει την Ελλάδα ότι αθετεί τη Συνθήκη της Λωζάννης.

4 Οκτωβρίου

«Η γεωγραφία δεν αλλάζει, αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

18 Οκτωβρίου

Στις 18 Οκτωβρίου, από το καταφύγιο του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, στο υπό βομβαρδισμό Κίεβο, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο εξ Ανατολών. «Οι Έλληνες έχουμε επίσης έναν μεγάλο γείτονα στα Ανατολικά μας.+ Έναν γείτονα που επανειλημμένα λέει ότι θα έρθει μια νύχτα ξαφνικά. Έναν γείτονα που λέει ότι αν δεν υποκύψουμε στις αιτιάσεις του θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

17 Νοεμβρίου

Κι ενώ οι συμφωνίες Άγκυρας- Τρίπολης καταδικάστηκαν από τους ισχυρούς της Δύσης, η Ελλάδα ενίσχυσε την κοινή πορεία της με την Αίγυπτο υπογράφοντας συμφωνία για τα περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Κατά την επίσκεψη Δένδια στην Λιβύη, το φιλοτουρκικό καθεστώς Ντιμπέιμπα επιχείρησε να στήσει διπλωματική παγίδα στον Έλληνα υπουργό, στέλνοντας στο αεροδρόμιο την υπουργό των Εξωτερικών να τον υποδεχθεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τις αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη μεταγενέστερη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες.

12 Δεκεμβρίου

Ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε σε άλλο επίπεδο απειλώντας την Αθήνα με πυραυλική επίθεση. «Λέμε «Ταϊφούν» και οι Έλληνες τρομάζουν. Λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Και βέβαια θα χτυπήσει αν δεν κάτσετε ήσυχα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν για να λάβει από τον Νίκο Δένδια την απάντηση ότι «οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία».

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 ο δίαυλος επικοινωνίας Μητσοτάκη- Ερντογάν φάνηκε ν’ αποκαθίσταται, καθώς η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ιμπραήμ Καλίν. Το 2023 είναι εκλογικό έτος σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει κάτι συγκεκριμένο από τις τουρκικές κάλπες. Οφείλει να συνεχίσει να θωρακίζεται σε όλα τα επίπεδα κατά του τουρκικού επεκτατισμού.

Παρακολουθήσεις: Η αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

«Κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γιατί πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator».

Αυτή ήταν η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη στις 26 Ιουλίου του 2022, ότι επιχειρήθηκε παγίδευση του κινητού του τηλεφώνου για την οποία ενημερώθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες του δημοσιογράφου του οικονομικού ρεπορτάζ Θανάση Κουκάκη για παγίδευση και του δικού του τηλεφώνου με σκοπό την παρακολούθησή του.

 28/7/2022: Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και ζητά να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν. Ανάλογο αίτημα υπήρξε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Μια μέρα μετά  29/7/2022 συγκαλείται κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας, η οποία διαρκεί 3,5 ώρες.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό – η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις».

Η σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχει μόλις ξεκινήσει, με την αντιπαράθεση να πυροδοτούν και τα πρώτα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για φερόμενες σχέσεις προσώπων της εταιρίας Intellexa -που εμπορεύεται το Predator– με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Είναι Παρασκευή 5 Αυγούστου και το Μέγαρο Μαξίμου με δύο λιτές αναφορές ανακοινώνει με διαφορά λίγων λεπτών τις παραιτήσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, προκαλώντας αλυσιδωτές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και έντονο παρασκήνιο.
Λίγα 24ωρα μετά τις διπλές παραιτήσεις ο πρωθυπουργός με μήνυμά του απευθύνεται στους πολίτες, λέγοντας πως δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη και πως εάν γνώριζε δεν θα επέτρεπε να συμβεί.

«Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός στις 8 Αυγούστου.

Την επόμενη μέρα, δημοσιεύτηκε  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, βάσει της οποίας καθιερώνεται εποπτεία της Ε.Υ.Π. από δύο εισαγγελείς και, για πρώτη φορά, ακρόαση του διοικητή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

H Βουλή ξανάνοιξε στις 22 Αυγούστου μετά από αποδοχή του σχετικού αιτήματος Τσίπρα, με την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Αποφασίστηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών στις 24 Αυγούστου για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών στις 26  Αυγούστου.

Κυριάκος Μητσοτάκης -26 Αυγούστου: Δεν δίστασα αμέσως να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος…Στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπήρχε ένα κενό. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά. Υποτιμήθηκε όμως ότι αφορούσε ένα προσβεβλημένο πολιτικό γεγονός και η ΕΥΠ θα έπρεπε να λειτουργεί με φίλτρα και να δείξει αντανακλαστικά Α. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη Όχι απλώς γνωρίζετε αλλά είσαστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας…Τον κύριο Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε…Ώστε να διασφαλίζετε τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει του νέου νόμου της απλής αναλογικής…Είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος

Ν. Ανδρουλάκης -27 Αυγούστου: Σταματήστε, κ. Μητσοτάκη, να περιφρονείτε ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία και αποτύχατε. Και επειδή εξέφρασε μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην Εξεταστική Επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα , επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δ. Κουτσούμπας -26 Αυγούστου: Ποιος πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη της ΕΥΠ λέει δεν ήξερα δεν γνώριζα

Κ. Βελόπουλος: Η ΕΥΠ πρέπει να λέγεται κυβερνητική υπηρεσία πληροφοριών.

Γιάνης Βαρουφάκης: Κύριε Μητσοτάκη κουρελιάζεται το Σύνταγμα και ό,τι απέμεινε από την συνταγματική δημοκρατία. Και αυτό θα το πληρώσετε…

Λίγες ημέρες αργότερα η κυβέρνηση συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 7 Σεπτεμβρίου, διήρκεσαν 30 ημέρες και οι συνεδριάσεις  ταν κλειστές και απόρρητες με το επιχείρημα ότι αφορούσαν θέματα εθνικής ασφάλειας. Η επίκληση του απόρρητου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε την παρακολούθηση του Στέλιου Πιτσιόρλα όταν ήταν επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

 Την ίδια ώρα, νέο γύρο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης πυροδότησαν δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου με ισχυρισμούς για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών και τη σχέση του pretador με την ΕΥΠ.

Ελληνοτουρκικά, παρακολουθήσεις, κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Η πολιτική ανασκόπηση του 2022 (video)

Μια ακόμη μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα αυτή τη φορά με επίκεντρο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και για την απαγόρευση της κυκλοφορίας κακόβουλων λογισμικών στη χώρα μας, έγινε στις 8 Δεκεμβρίου.

Κ. Μητσοτάκης Εγώ σας απάντησα ευθέως στο ερώτημά σας. Τώρα σας ρωτώ εγώ, παρακαλώ: Κύριε Τσίπρα, επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που να αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές; Σας ρωτώ. Εγώ σας απάντησα: δεν ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω. Εσείς θα απαντήσετε; Εσείς θα απαντήσετε; Περιμένω την απάντησή σας. Γινόντουσαν; Εγώ απάντησα, περιμένω τη δική σας απάντηση.Α. Τσίπρας: Εμείς όλες τις απαντήσεις επειδή ακριβώς καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, τι έχουμε δώσει δημόσια και όλα όσα έγιναν επι των ημερών μας υπάρχουν στα αρχεία των Εισαγγελέων … σε πέντε μεριές, πηγαίντε να τα βρείτε.

Νέα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παρακολουθήσεις, παρουσιάζοντας συνεχώς λίστες με ονόματα  εξακολουθούν να κρατούν ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Η εφημερίδα Documento κάνει λόγο για παρακολούθηση από την ΕΥΠ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

Στις 5 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί παιχνίδια με τις Ένοπλες Δυνάμεις

Στις 12 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρει ότι «η υπόθεση των παρακολουθήσεων θολώνει το κυβερνητικό έργο που είναι σημαντικό» κι εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Πρωθυπουργό.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εκ νέου συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών για τις παρακολουθήσεις με ακρόαση προσώπων – κλειδιά για την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση εστιάζει στη διερεύνηση του θέματος από τη δικαιοσύνη.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες – Το σύνθημα της «συνέχειας, της συνέπειας και της σταθερότητας»

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Η οικονομία, η στήριξη της κοινωνίας και η ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας βρέθηκαν στην κορυφή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το 2022, με τον Πρωθυπουργό να επαναφέρει το σύνθημα της “συνέχειας”, της “συνέπειας” και της “σταθερότητας”. Η χρονιά κλείνει με ένα “πυκνό” νομοθετικό έργο, με 131 νομοσχέδια να έχουν ήδη γίνει νόμοι του κράτους, αριθμός-ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

Στήριξη του μέσου εισοδήματος

«Φέτος το εθνικό μας προϊόν θα μεγαλώσει κατά σχεδόν 6%. Κλείσαμε οριστικά το κεφάλαιο των μνημονίων (…) Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις έφεραν συνολικά 250.000 νέες δουλειές. Οι Έλληνες πληρώνουν σήμερα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί», δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα στις 22 Νοεμβρίου.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.

Στις 20 Απριλίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη δεύτερη για το 2022, για να ισοδυναμεί με συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021.

Ακολούθησε από το βήμα της ΔΕΘ: η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η ανακοίνωση για την πρώτη -έπειτα από 12 χρόνια- αύξηση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2023 και η στεγαστική πολιτική για τους νέους.

«Δίχτυ προστασίας» σε ενεργειακή κρίση κα ακρίβεια

Άμεση ενίσχυση των νοικοκυριών και ανάκτηση των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας, ήταν η απάντηση του κυβερνητικού επιτελείου προκειμένου να «χτιστεί» διπλό ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Στις 5 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακολουθούν παρεμβάσεις πάνω από 1,2 δισ. ευρώ μέσω του Power Pass (200 εκατ.€), του Fuel Pass (200 + 200 εκατ.€) και του Market Pass (650 εκατ.€).

Διεθνείς συμμαχίες

Με τα μέλη του Κογκρέσου να χειροκροτούν όρθια, σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που μίλησε ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Η ομιλία του διάρκειας 45 λεπτών -στις 17 Μαΐου– είχε έντονο εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα, με πολλαπλά και ξεκάθαρα μηνύματα.

«Και μιλώντας για ανοικτές επιθετικές πράξεις, σας ζητώ αξιότιμοι κ. Γερουσιαστές να μην ξεχνάτε το ανοικτό τραύμα που έχει κοστίσει στον Ελληνισμό ατελείωτο πόνο τα τελευταία 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου», τόνισε.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα ενεργειακά, οι επενδύσεις, η τουρκική προκλητικότητα και η αμυντική συνεργασία.

Ο Τζό Μπάιντεν επεσήμανε ότι «η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Στο Οβάλ γραφείο, άναψε και το «πράσινο» φως για την προμήθεια των μαχητικών F-35, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο Αιγαίο.

Οι αναθεωρητικές βλέψεις της Άγκυρας τέθηκαν και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Ελιζέ, με τους δύο άνδρες να στέλνουν κοινό μήνυμα στην Τουρκία και τον Εμμανουέλ Μακρόν να κάνει σαφή αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας.

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές. Η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός από το Παρίσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολούθησε  η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Σολτς στην Αθήνα, ο οποίος μίλησε για μια “νέα Ελλάδα”.

«Ήρθαμε σε μία νέα Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη έχουμε πληγεί από τις τρέχουσες κρίσεις, είναι σαφές ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις εδώ στην Ελλάδα απέδωσαν καρπούς, και η δυναμική της οικονομίας της χώρας είναι εμφανής», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς ανέβηκαν μαζί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, πριν από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία σηματοδότησε μία νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ειδικά του κατοχικού δάνειου.

Ιστορική και με πολλαπλούς συμβολισμούς επίσκεψη ήταν εκείνη του Πρωθυπουργού στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Συνοδευόμενος από τον “χρυσό” Πύρρο Δήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε προσωπική υπόσχεση στους ομογενείς ότι η Ελλάδα θα σταθεί σταθερός συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματά τους.

«Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια ασβέστη τη φλόγα Ελληνισμού και ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας (…) Υποχρέωση της Αλβανίας, στο πλαίσιο της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων», τόνισε στις 22 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός, από τη Χειμάρρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που βρέθηκε στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας -μετά τον πατέρα του πριν από 31 χρόνια- και ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Χειμάρρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Χρονιά ριζικών αλλαγών και νέων προοπτικών

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Καταλύτης για τη νέα σελίδα που άνοιξε για την Κουμουνδούρου ήταν η πανηγυρική επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της 15ης Μαϊου εκφράζοντας την ικανοποίηση του, για τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

 Κομβικό για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ηταν το 3ο συνέδριο ,με τον Α. Τσίπρα να δίνει το σύνθημα για πολιτική αλλαγή  ζητώντας όπως είπε «να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα».  Στο συνέδριο οι τόνοι ανέβηκαν για την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.  «Να απευθυνθούμε σε όλους, από το κέντρο έως την Αριστερά της Αριστεράς, ακόμα και σε δεξιούς εργάτες. Σημασία έχει, ωστόσο, ποιος είσαι εσύ, ποια είναι η ιδεολογία σου, η ταυτότητά σου, είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η πρόταση του Α. Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση πέρασε με ισχυρότατη πλειοψηφία  και ποσοστό 73,52% και 3438 ψήφους έναντι 1208 ψήφων και  ποσοστό 25, 83%  της πρότασης από την Ομπρέλα για εκλογή από το συνέδριο. Στην νέα Κεντρική Επιτροπή των 300 μελών απόλυτη ήταν η κυριαρχία του Α. Τσίπρα.

 Α. Τσίπρας: Οι 6 εθνικές προτεραιότητες

 Το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ο Α. Τσίπρας παρουσίασε κυβερνητικό πρόγραμμα με τις εθνικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας, όπως:

  •  αύξηση κατώτατου στα 800
  • αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες,
  • κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και δραστική μείωση λογαριασμών με  επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

«Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.  Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Α. Τσίπρας: Προκηρύξτε εκλογές για να ανασάνει η χώρα

  Ένα άλλο μεγάλο θέμα από τον Ιούλιο του 2022 ήταν αυτό των παρακολουθήσεων που κυριάρχησε και εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ατζέντα της Κουμουνδούρου. Δεν ήταν λίγες φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε καθαρές απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου με το Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει σειρά επίκαιρων ερωτήσεων στον πρωθυπουργό.

«Γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς στου, και την στρατωτική ηγεσία. Απαντήστε μου. Δεν ξέρω κύριε Μητσοτάκη αν σήμερα ή αύριο ή σε λίγες μέρες προκηρύξετε  εκλογές. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτό θα είναι μία διέξοδος από τι λες λάσπη. Οσο  επιμένετε στην δημοκρατία του απορρήτου και στην εκτροπή και όσο επιμένετε σε αυτό το αδιέξοδο, κάνετε λάθος για εσάς για τη χώρα για τη Δημοκρατία. 19.00.00 προκήρυξτε εκλογές για να ανασάνει η χώρα η δημοκρατία. Προκηρύξετε  για να ανασάνει χώρα», ανέφερε τότε ο Αλ. Τσίπρας.

Το 2022 είναι χρονιά κορυφαίων εσωκομματικών διαδικασιών για την Κουμουνδούρου, με κεντρικό στόχο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη νίκη στις εθνικές κάλπες το 2023.

Νέο ξεκίνημα το 2022 για το ΠΑΣΟΚ με νέο όνομα και νεοεκλεγμένο αρχηγό 

Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη
Τον Μάιο σε εσωκομματικό δημοψήφισμα αποφασίστηκε η μετονομασία του κόμματος σε «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα-Αλλαγής» και η επαναφορά του πράσινου ήλιου, ιστορικού συμβόλου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».

Τον ίδιο μήνα διεξήχθη το Συνέδριο του κόμματος στο οποίο κυριάρχησαν τα μηνύματα ενότητας και πολιτικής αυτονομίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέτει ως στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

«Να χτίσουμε νεα σχέση εμπιστοσύνης με τους νέους, να αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε όχι ως ρυθμιστής αλλά ως πρωταγωνιστής, δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το 2022 κλείνει με αναταραχή στο κόμμα, καθώς η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή συνελήφθη για το λεγόμενο Qatar gate. Διεγράφη αυτομάτως από τον Νίκο Ανδρουλάκη, σφραγίζοντας την από καιρό αποστασιοποίησή της από τις αποφάσεις και τη γραμμή του κόμματος.

Όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης: «Δεν θα συμβιβαστώ με καμία πρακτική που πλήγωσε τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης στο παρελθόν, δεν θα δεχτώ ούτε ψήγμα υπόνοιας σε θέματα διαφάνειας, δεν θα επιτρέψω κανείς να μην αμαυρώσει αυτή τη νέα πορεία που ξεκινησε πέρσι τον Δεκέμβρη. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε κατεστημένα , που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς, Λίνα Μπεθάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος