«Elephas tiliensis. Νάνος και τρισδιάστατος» – H ξεχωριστή έκθεση του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας

Τον ελέφαντα της Τήλου σε… τρισδιάστατη μορφή θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της έκθεσης «Elephas tiliensis. Νάνος και τρισδιάστατος», που εγκαινίασε το Μουσείο και θα διαρκέσει έως και τις αρχές του 2017.

Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν με φόντο απολιθώματα 300 εκατομμυρίων ετών που εκτίθενται στις προθήκες της κεντρικής αίθουσας του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη ο συναρμολογημένος σκελετός του ελέφαντα της Τήλου, αποτελούμενος από κομμάτια 3D εκτύπωσης.

«Elephas tiliensis. Νάνος και τρισδιάστατος» – H ξεχωριστή έκθεση του Μουσείου Γεωλογίας και ΠαλαιοντολογίαςΟ ελέφαντας της Τήλου είναι ο τελευταίος ελέφαντας της Ευρώπης, που έφτασε στο νησί κολυμπώντας από τη Μικρά Ασία πριν από 45.000 χρόνια. Με την ευκαιρία της έκθεσης, σε κλίμα συγκίνησης έγινε και η παράδοση της διεύθυνσης του Μουσείου από τον απερχόμενο διευθυντή, καθηγητή Γεώργιο Θεοδώρου, στον διάδοχό του, καθηγητή Βασίλειο Καρακίτσιο.

Ο κ. Θεοδώρου, αφού αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Μουσείου, στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις επισκέψεις των μαθητών, στις συνεργασίες με άλλα μουσεία και φυσικά στις παλιές και νέες συλλογές, χαρακτήρισε το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας «εθνικό θησαυρό» και επισήμανε ότι «η αρχαιολογία είναι γνωστή. Την παλαιοντολογία πρέπει να μάθει ο κόσμος».

«Elephas tiliensis. Νάνος και τρισδιάστατος» – H ξεχωριστή έκθεση του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας

Στη συνέχεια, ο νέος διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Βασίλειος Καρακίτσιος, υποσχέθηκε να διατηρήσει και να αναπτύξει περαιτέρω αυτές τις δραστηριότητες, ώστε να αναδειχθεί το έργο Μουσείου.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ν. Βούλγαρης, τόνισε την ανάγκη προβολής του έργου και τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: «Πρέπει να φέρουμε τον κόσμο στο Μουσείο».

Τέλος, ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης, καθηγητής ΕΜΠ Χριστόφορος Προβατίδης, εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, καθώς ήταν αναγκαίο να συγκεντρωθούν εκατοντάδες ακτινογραφίες και έπειτα να εκτυπωθούν σε 3D εκτυπωτές.

«Χρειάστηκαν 40 μήνες, δηλαδή σχεδόν 3,5 χρόνια, ώστε να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ελέφαντας της Τήλου έζησε στα τελευταία 50.000 χρόνια, υπολογίζεται ότι έφτανε περίπου το 1,5 μέτρο ζύγιζε περίπου 500 με 600 κιλά και είχε χρόνο ζωής που μάλλον ξεπερνούσε τα 40 με 50 χρόνια.

Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας

  • Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, από τις 9 το πρωί έως τις 13.30, μετά το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές του 2017.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος