Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κάθε Σαββατοκύριακο του Μαΐου παιδιά και γονείς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ

«Γιατί ο λαγός τρέχει γρήγορα;»

«Η μουσική της ζούγκλας…»

Εργαστήριο για γονείς και παιδιά

Κυριακή 7/5, 11.30-13.00 & Κυριακή 14/5, 11.30-13.00

Στο τελευταίο εργαστήριο της χρονιάς, γονείς και παιδιά, ακολουθούν τα αναστατωμένα ζώα της ζούγκλας για να δουν τι ήταν αυτό που έκανε τον λαγό να τρέχει. Δημιουργούν ήχους με όσπρια, ζυμαρικά, λάστιχα, κουτιά, ντενεκεδάκια κι άλλα πολλά τα οποία μετατρέπουν σε μουσικά όργανα και πειραματίζονται με υλικά, ήχους, αντικείμενα σχηματίζοντας τη μπάντα της ζούγκλας.

Ο συνδυασμός ήχου και αντικειμένου είναι έμφυτος στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Τα παιδιά δοκιμάζουν κάθε αντικείμενο για να δουν τι ήχο παράγει και φτιάχνουν αυτοσχέδια μουσική. Στο εργαστήρι θα πάνε ένα βήμα πιο πέρα αυτήν την έμφυτη τάση τους, με το να δημιουργήσουν μουσικά όργανα που θα αναπαράγουν τον ήχο που κάνει ένα ζώο ή το βάδισμα του. Οι γονείς θα αφεθούν στη μαγεία των ήχων και θα ανακαλύψουν ξανά τη χαρά του να κάνουν φασαρία.

Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα γιατί σίγουρα θα λερωθείτε!

  • Απαραίτητη η παρουσία γονέα
  • Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
  • Εισιτήριο: €15
  • Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
  • Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

«Η δύναμη του χρώματος»

Ιμπρεσιονισμός*, Μεταϊμπρεσιονισμός*, Αφηρημένος εξπρεσιονισμός*

Σάββατο 13/5, 11:00-12:30 & Κυριακή 28/5, 11:30-13:00

Σε ένα λιβάδι γεμάτο παπαρούνες ένα κορίτσι συναντά την τύχη του. Οι πίνακες του C. Monet, του V. Van Gogh, του J. Pollock και του M. Rothko ζωντανεύουν την ιστορία και δίνουν έμπνευση για παιχνίδια με το χρώμα.

Τα παιδιά θα βγουν στον κήπο του μουσείου για να ζωγραφίσουν, να παρατηρήσουν το φως και τα χρώματα και να κάνουν τα έργα τους με γρήγορες και κοφτές πινελιές όπως έκαναν οι ιμπρεσιονιστές.

Στο τέλος, θα επιστρέψουν στο εργαστήρι για να πειραματιστούν με την κίνηση και τα χρώματα και να φτιάξουν ένα μεγάλο ομαδικό έργο που θα το ζήλευε και ο J. Pollock!

Οι γονείς μπορούν να συμμετάσχουν στο τελικό έργο του εργαστηρίου και στο τελευταίο για φέτος παιχνίδι των χρωμάτων.

  • Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα και να έχουν και δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.

Ιμπρεσιονισμός*: καλλιτεχνικό κίνημα που εμφανίστηκε στη Γαλλία το 1870. Κύριο χαρακτηριστικό του ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική ήταν τα ζωντανά χρώματα, οι μικρές, λεπτές και εμφανείς πινελιές, οι συνθέσεις σε εξωτερικούς χώρους και η έμφαση στην αναπαράσταση του φωτός. Οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι ήθελαν να αποτυπώσουν την άμεση εντύπωση (impression) που προκαλεί ένα αντικείμενο ή μια εικόνα.

Μεταϊμπρεσιονισμός*: αναπτύχθηκε το 1886 και ήταν η προέκταση του ιμπρεσιονισμού. Οι μεταϊμπρεσιονιστές ζωγράφοι διατήρησαν τις τεχνικές του ιμπρεσιονισμού, συνέχισαν να χρησιμοποιούν έντονα χρώματα και να έχουν θέματα από την καθημερινή ζωή, αλλά επιδίωκαν να δώσουν μεγαλύτερο συναισθηματισμό στα έργα τους.

Αφηρημένος εξπρεσιονισμός*: καλλιτεχνικό ρεύμα στη ζωγραφική που αναπτύχθηκε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1940. Το όνομα του κινήματος προήλθε από τον συνδυασμό της συναισθηματικής έντασης του γερμανικού εξπρεσιονισμού με την μη-αναπαραστατική αισθητική των ευρωπαϊκών κινημάτων αφηρημένης τέχνης, όπως το Bauhaus και ο κυβισμός. Οι καλλιτέχνες του ρεύματος δεν σχετίζονταν άμεσα μεταξύ τους σε ό,τι αφορά την τεχνική και την αισθητική τους.

  • Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
  • Εισιτήριο: €10
  • Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
  • Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

«Μια εικόνα και η σκιά της»

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 7/5, 11:30-13:30

Δημιουργούν εικόνες με ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Χρησιμοποιούν τη σκιά και, με διάφορα αντικείμενα, όπως κούτες, σωλήνες και άλλα, δημιουργούν εικόνες και πλάσματα της φαντασίας τους. Αποτυπώνουν τη δική τους σκιά και το κενό γεμίζει με σχέδια και χρώματα.

«Ορατά και αόρατα παιχνίδια»

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 13/5, 11:00-13:00

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 28/5, 11:30-13:30

Τι είναι το Μαύρο Θέατρο; Από πού κρατάει η σκούφια του; Πώς ανατρέπονται οι αποστάσεις; Εξαφανίζονται ή εμφανίζονται ξαφνικά τα αντικείμενα που δίνουν την ψευδαίσθηση της αιώρησης; Σε έναν κόσμο μαγικό, όπου το φως γίνεται μαύρο και οι σκιές λευκές, παίζουν ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο. Γίνονται μέρος του φωτός ή της σκιάς και χρησιμοποιούν όλο τους το σώμα για να αφηγηθούν δικές τους μικρές ιστορίες.

  • Με την εικαστικό-art therapist Νιόβη Σταυροπούλου
  • Εισιτήριο: €12
  • Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
  • Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

«Κυκλαδικός Πολιτισμός»

«Τα ειδώλια και οι ιστορίες τους»

Κυριακή 14/5, 11:30-12:30

Τι ήταν τα ειδώλια; Γιατί είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο; Πώς κατασκευάζονταν; Γιατί έχουν μόνο μύτη; Γιατί κάποια έχουν σχήματα που θυμίζουν αντικείμενα από τη σημερινή εποχή; Γιατί βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη; Γιατί κάποια μοιάζουν μεταξύ τους; Ποια κομμάτια τους λείπουν;

Πολλές ιστορίες λέγονται για τα ειδώλια… Τα παιδιά θα τις ανακαλύψουν και στο τέλος θα δημιουργήσουν μια δική τους ιστορία με λέξεις και εικόνες για το ειδώλιο που τους άρεσε περισσότερο.

«Κυκλαδικός Πολιτισμός»

«Αν ήσουν αρχαίος Κυκλαδίτης…»

Κυριακή 28/5, 11:30-12:30

Στην τελευταία Διαδρομή για τη φετινή χρονιά, ταξιδεύουν στις Κυκλάδες: αναζητούν τα ίχνη των αρχαίων κατοίκων και βλέπουν για λίγο τον κόσμο με τα δικά τους μάτια. Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, αναλαμβάνουν παραγγελίες για αγγεία με παράξενα σχήματα, διαλέγουν τα κατάλληλα όπλα για κυνήγι, τα σωστά εργαλεία για τις καθημερινές κατασκευές, ανταλλάσσουν προϊόντα με τα γειτονικά νησιά και μετά από όλες αυτές τις δουλειές, φορούν τα «καλά τους» κι ετοιμάζονται  για μια γιορτή.

  • Με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
  • Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό)
  • Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

info

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321-3

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή (10:00-13:00)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος