ΕΚ: Απαιτούνται κοινές δεσμεύσεις με γειτονικές χώρες για τη διαχείριση της μετανάστευσης

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Επικριτικοί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένες χώρες για την υπερβάλλουσα χρήση άτυπων συμφωνιών αναφορικά με την επιστροφή και επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών εμφανίστηκε σήμερα στην συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα μέτρα κατά των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Εστίασαν στις ανησυχητικές τάσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτές τις συμφωνίες, τον αυξανόμενο αριθμό τους και τις πρακτικές επιπτώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στον εξωδικαστικό χαρακτήρα τους. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν παράλληλα την ανησυχία τους για το ότι αυτοί οι διακανονισμοί συνάπτονται χωρίς τον δέοντα δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι επίσης δεν υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Το σχέδιο έκθεσης που παρουσιάστηκε ενώπιον της Ολομέλειας επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στις άτυπες ευρωπαϊκές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την ενίσχυση των ικανοτήτων τους όσον αφορά τον έλεγχο και τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την επιστροφή και επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Κύρτσος στην παρέμβαση του ζήτησε από την ευρωπαϊκή επιτροπή τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών καθώς διαφορετικά η ΕΕ θα πέσει θύμα ενός υβριδικού πολέμου που εκπορεύεται από τον τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Σημείωσε παράλληλα πως εκείνο που ενώνει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι η θέληση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ σε ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ντέβιντ Σασόλι για το μεταναστευτικό και τα ευρωπαϊκά σύνορα τόνισε πως «η διάσωση ζωών στη θάλασσα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. Ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και κοινές δεσμεύσεις με γειτονικές χώρες για τη διαχείριση της μετανάστευσης μαζί.

Η έκθεση του ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει ή να ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις και να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες όπου χρειάζεται, δίνοντας προτεραιότητα σε επίσημες συμφωνίες.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Επιτροπή να παράσχει σαφή στοιχεία για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δαπανώνται για τη χρηματοδότηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος