Δυσαρέσκεια για την αφαίρεση της “Ημέρας του Ολοκαυτώματος” απο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας

Ο Αλεξάντερ Μπροντ, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών (HRC) και πρώην μέλος του Προεδρείου του Ρωσικού Εβραϊκού Κογκρέσου έστειλε επιστολή προς τον  υπουργό Παιδείας της Ρωσίας, Σεργκέι Κραβτσόφ, μέσω της οποίας ζητάει να επιστρέψει η ημερομηνία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος τόσο στο ημερολόγιο. των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, αλλά και στο ημερολόγιο του εκπαιδευτικού έργου.

“Με έκπληξη έμαθα για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να μην συμπεριληφθεί η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο ημερολόγιο των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2021/2022.” αναφέρει η επιστολή, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του RIA Novosti.

Αυτή η πένθιμη ημερομηνία συμπεριλήφθηκε στο ημερολόγιο με εντολή του υπουργού Παιδείας και Επιστημών το 2016, μετά την οποία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ρωσικών περιοχών, σημειώσε ο Μπροντ. Παράλληλα υπενθύμισε πως

“η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2005. Η ημερομηνία της 27ης Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή εκείνη την ημέρα τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται ετησίως εκδηλώσεις μνήμης σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο”.  Ακόμα στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, ο Αλεξάντερ Μπροντ υποστηρίζει πως «η απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μου φαίνεται λανθασμένη. Περιορίζει αδικαιολόγητα την κατανόηση του ιστορικού χώρου για Ρώσους μαθητές και δασκάλους, μειώνει τη σημασία μιας από τις θλιβερές σελίδες των γεγονότων του 20ου αιώνα, στερεί η νεότερη γενιά της ευκαιρίας να κατανοήσει πλήρως την τραγωδία που συνέβη και να μάθει από αυτήν τα μαθήματα αδιαλλαξίας στον ρατσισμό, Αυτή η απόφαση θα γίνει άθελά παιγνίδι στα χέρια των ρεβιζιονιστών που αρνούνται και υποβαθμίζουν την τραγωδία του Ολοκαυτώματος”, συμπληρώνει ο Μπροντ.

Το μέλος του HRC θεωρεί απαραίτητο να επιστρέψει η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος όχι μόνο στο Ημερολόγιο των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, αλλά και στο ημερολόγιο του εκπαιδευτικού έργου που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το ακαδημαϊκό έτος 2021/2022.

«Η επιστροφή αυτής της ημερομηνίας θα έχει μεγάλη ανθρωπιστική, εκπαιδευτική και εκπαιδευτική σημασία», συνοψίζει Μπροντ.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας, Μόσχα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος