“Δυνάμωσε τη φωνή της φύσης” #NATUREALERT (video)

Γνωρίζεις ότι 60% των ζώων και φυτών και 77% των βιοτόπων που προστατεύονται στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές; Αν θέλεις κι εσύ να «δυναμώσεις τη φωνή της φύσης», λάβε μέρος στην καμπάνια του WWF Eλλάς, δημιούργησε το δικό σου τραγούδι για τη φύση και στείλε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της!

Η πανευρωπαϊκή καμπάνια του WWF για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη και την καλύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα πουλιά και τους οικοτόπους.

Δυνάμωσε τη φωνή της φύσης #NATUREALERT

Η Ευρώπη είναι προικισμένη με πανέμορφα φυσικά τοπία και σπάνια ζώα. Παρθένα δάση στην Πολωνία, υπέροχες λίμνες και υγρότοποι όπως η Ντονιάνα στην Ισπανία ή ο μαγευτικός Δούναβης, οι ακτές της χώρας μας, χιλιάδες μοναδικά και σπάνια ζώα, όπως ο λίγκας, οι λύκοι, οι αρκούδες, αλλά και πεταλούδες, χελώνες και φάλαινες. Η επαφή μας με τη φύση και όλα όσα απλόχερα μας προσφέρει επιδρά ευεργετικά στην υγεία και ευεξία μας.

«Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρώπης, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό τους και η Επιτροπή Γιουνκέρ συζητούν αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία για περισσότερο από 25 χρόνια προστάτευσε τη φυσική μας κληρονομιά. Αποφάσεις-κλειδιά για το μέλλον της νομοθεσίας αυτής θα ληφθούν τους επόμενους μήνες.

Το τραγούδι σου θα μας βοηθήσει να δυναμώσουμε τη φωνή της φύσης, ώστε οι νόμοι για τη φύση να μην αλλάξουν αλλά να εφαρμοστούν καλύτερα σε όλη την Ευρώπη» επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του WWF Eλλάς.

Η προστασία της φύσης στην Ευρώπη σε αριθμούς

60% των ζώων και φυτών και 77% των βιοτόπων που προστατεύονται στην Ευρώπη  αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.

Η μαγευτική θέα από την κορφή ενός βουνού. Ο πλούτος του βυθού της θάλασσας. Το παιχνίδι του δελφινιού στα κύματα. Είναι στιγμές που μας κάνουν να νιώθουμε πραγματικά ζωντανοί…

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύτιμη φυσική κληρονομιά και σημαντική βιολογική ποικιλία. Ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό χερσαίων, υγροτοπικών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων περιλαμβάνει υποτροπικά φοινικόδαση στην Κρήτη, αλπικά λιβάδια αλλά και ψυχρόβια δάση ερυθρελάτης στη Ροδόπη!

Η προστασία της φύσης έχει επιτρέψει στη μοναδική μας βιοποικιλότητα να αντέξει τις μεγαλύτερες απειλές. Χάρη σ’ αυτήν, ελπίζουμε να παραδώσουμε τη φύση μας ζωντανή στις επόμενες γενιές.

Όμως, αν η προστασία αυτή αναιρεθεί, με πρόσχημα να διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη, η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη.

Η φύση απειλείται

Χελώνες, γύπες, αρκούδες… Στην Ευρώπη έχουμε καταπληκτική άγρια φύση. Όμως, το 60% των ζώων και το 77% των βιοτόπων βρίσκονται υπό απειλή. Και η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθώς η ανάγκη του ανθρώπου για χώρο, νερό, ενέργεια και τροφή ασκεί πίεση στη φύση, που καλείται να προσφέρει όλο και περισσότερα. Μοναδικά είδη και αναντικατάστατα οικοσυστήματα, δάση, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες αντιμετωπίζουν μεγάλες απειλές.

Η λύση: Νομική προστασία της φύσης

Οι οδηγίες για τα πουλιά και τους οικοτόπους, αποτελούν την καρδιά της προστασίας της φύσης στην Ευρώπη. Χωρίς αυτούς τους νόμους, γκρεμίζονται οι ελπίδες μας για να προστατεύσουμε τους φυσικούς μας πόρους και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

“Δυνάμωσε τη φωνή της φύσης” #NATUREALERT (video)
Ο ιβηρικός λίγκας της Ισπανίας, ένα από τα πιο απειλούμενα αιλουροειδή στον κόσμο. Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να γίνει το πρώτο αιλουροειδές που εξαφανίζεται ύστερα από τουλάχιστον 2000 χρόνια

Χάρη στους νόμους αυτούς, απειλούμενα είδη όπως η χελώνα καρέτα, η αρκούδα και πολλά άλλα είδη παραμένουν ζωντανά στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα εξετάζει τη χαλάρωση του νομικού πλαισίου.

Ειδικά για την Ελλάδα, το εθνικό νομικό πλαίσιο δεν είναι αρκετό για την προστασία σπάνιων ειδών όπως η χελώνα καρέτα, αφού η προστασία των παραλιών ωοτοκίας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου θα ήταν αδύνατη χωρίς την οδηγία για τους οικοτόπους.

Natura 2000

Η φύση δεν γνωρίζει σύνορα, αφού οι προστατευόμενοι βιότοποι, τα μεταναστευτικά πουλιά και πολλά άλλα σπάνια είδη τα διαπερνούν. Γι’ αυτό και χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία της φύσης. Η Ευρώπη διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο – το δίκτυο Natura 2000. Καλύπτει συνολικά το 18% της γης και το 4% της θάλασσας της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα καλύπτει το 27,1% της γης και 6% της θαλάσσιας έκτασης.

“Δυνάμωσε τη φωνή της φύσης” #NATUREALERT (video)
Η προστασία της φύσης δίνει ζωή και στην οικονομία. Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην Ευρώπη έχουν καταφέρει να αυξήσουν τους πληθυσμούς των ψαριών και να στηρίξουν το επάγγελμα των ψαράδων.

Στην Ελλάδα, χωρίς το δίκτυο των περιοχών Natura 2000 θα έμεναν απροστάτευτοι πολλοί φυσικοί οικότοποι της χώρας, όπως οι παράκτιοι υγρότοποι, οι αμμοθίνες, τα σπήλαια και οι ρεματιές που χαρακτηρίζουν την ελληνική φύση. Ακόμα, χάρη στην οδηγία των πουλιών είναι δυνατή η προστασία απειλούμενων μεταναστευτικών ειδών, όπως ο ασπροπάρης. Η οδηγία ενθαρρύνει και χρηματοδοτεί μέσω των προγραμμάτων LIFE διασυνοριακές δράσεις σε όλο το εύρος εξάπλωσης του είδους στην Ευρώπη.

  • Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του WWF Eλλάς wwf.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος