Δημόσια συγγνώμη για τον ρατσιστή αλγόριθμό της ζήτησε η Google

Έσπευσε η Google να ζητήσει δημοσίως συγνώμη μετά από ένα σοβαρότατο ρατσιστικό λάθος στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπων με το οποίο εξοπλίζει την εφαρμογή της η Google Photos, όπου επισήμανε αυτόματα ένα ζευγάρι αφροαμερικανών ως «γορίλλες».

Στις 28 Ιουνίου, ο Jacky Alciné διαπίστωσε ότι το λάθος συνεχιζόταν και αποφάσισε μέσω του Τwitter να ρωτήσει τη Google με τι πρότυπα μαθαίνει ο αλγόριθμός της να ξεχωρίζει πρόσωπα στις φωτογραφίες και πως επιτρέπει να γίνεται ένα τέτοιο τρομερό λάθος. Ο επικεφαλής του κοινωνικού δικτύου της Google, Yonatan Zunger ανταποκρίθηκε άμεσα και ζήτησε συγνώμη για τη λειτουργία. «Αυτό που συνέβη δεν είναι καθόλου ok» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της νέας εφαρμογής, οι φωτογραφίες των χρηστών μπορούν να επισημανθούν και κατηγοριοποιούνται αυτόματα με βάση τα αντικείμενα στις φωτογραφίες. Για παράδειγμα, εικόνες των ουρανοξυστών «τοποθετούνται» σε ένα άλμπουμ με την ετικέτα «ουρανοξύστες». Η ετικέτα (tag) μαθαίνει περισσότερα όταν λαμβάνει περισσότερα δεδομένα.

Επί χρόνια, η Kodak χρησιμοποιούσε μια στρώση χρώματος στη ταινία της η οποία ευνοούσε το ανοιχτόχρωμο δέρμα και όχι το σκουρόχρωμο. Η Nikon, καθώς και άλλες φωτογραφικές εταιρείες ήταν επίσης προκατελλημένες για τα λευκά πρόσωπα με το λογισμικό αναγνώρισης των προσώπων τους. Ο Zunger είπε ότι η Google είχε παρόμοια προβλήματα με την αναγνώριση του προσώπου που οφείλονται σε ανεπαρκή ανάλυση των τόνων του δέρματος και του φωτισμού.

Η Google προσπάθησε να διορθώσει τον αλγόριθμο της, αλλά τελικά αφαίρεσε την ετικέτα «γορίλλες». Ο Zunger δήλωσε ότι η εταιρεία δουλεύει πάνω στις διορθώσεις που αφορούν τις ετικέτες που μπορεί να είναι προβληματικές αλλά και στην καλύτερη αναγνώριση των σκουρόχρωμων προσώπων.

Πηγή: The Verge

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος