Η διαδραστική εγκατάσταση “Perception” στο  Ίδρυμα Κακογιάννης

Η διαδραστική εγκατάσταση τεχνολογικού design με τίτλο «Perception» του καλλιτέχνη Γιάννη Βογδάνη, που δίνει ζωή και κίνηση στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή, παρουσιάζεται από 7 έως 23 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η εγκατάσταση έχει στο κέντρο της ένα μάτι και γύρω του κομμάτια σκληρών δίσκων. Εξερευνώντας τα μαθαίνει κανείς σε τι χρησιμεύουν και ποια είναι η λειτουργία τους. Μετά την κατανόηση έρχεται η ιδέα να «ζωντανέψουν», να γίνουν κάτι άλλο, μέρος ενός έργου τέχνης.

Γιατί, όμως, να θέλει κανείς να δώσει ζωή στα άψυχα μεταλλικά αντικείμενα ενός σκληρού δίσκου; Γιατί να τοποθετήσει την ίριδα ενός ματιού στο κέντρο μιας ηλεκτρονικής κατασκευής;

Η διαδραστική εγκατάσταση “Perception” στο  Ίδρυμα Κακογιάννης

«Βλέπω τον υπολογιστή σαν ένα σώμα, τα μέταλλα και τα καλώδια είναι τα όργανά του, το μάτι ο εγκέφαλός του. Μέσω της δικής μου αισθητικής προσέγγισης προσπαθώ να δημιουργήσω μια οφθαλμαπάτη, αυτό που στη φυσική ονομάζεται ως “επιμονή της όρασης“, το φαινόμενο κατά το οποίο το μάτι μας κρατάει τη τελευταία εικόνα, αυτή την εικόνα που εκτέθηκε μόλις στο 1/25 του κλάσματος του δευτερολέπτου»,  λέει ο 25χρονος Γιάννης Βογδάνης με τη φωνή της γενιάς του, που αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα.

«Η πραγματικότητα είναι θέμα οπτικής γωνίας, απόστασης και ταχύτητας. Καμιά βεβαιότητα δεν υπάρχει, όλα μπορούν να είναι αλλιώς. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι κατανοεί απολύτως αυτό που βλέπει», συμπληρώνει ο καλλιτέχνης.

Η διαδραστική εγκατάσταση “Perception” στο  Ίδρυμα Κακογιάννης

Μαζί με άλλα, παράταιρα υλικά, όπως το γυαλί, το ξύλο, τα led και την εκτύπωση της ίριδας του ματιού, ο σκληρός δίσκος επαναπρογραμματίζεται στη νέα λειτουργία του. Τροποποιείται αισθητικά και αντιδρά, ένας αισθητήρας συλλαμβάνει την παρουσία στο χώρο, το χρώμα, την κίνηση. Σκληρός δίσκος και θεατής λειτουργούν διαδραστικά και η επέμβαση στην τεχνολογική πραγματικότητα αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.Η διαδραστική εγκατάσταση “Perception” στο  Ίδρυμα Κακογιάννης

info

Interactive Installation

Design & Τεχνολογία

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Video room- Ισόγειο

Πειραιώς 206, Ταύρος,  τηλ.210 3418 550

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:  Δευτέρα – Κυριακή, 18:00-22:00

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος