«Χοντρός και Λιγνός» στη μεγάλη οθόνη

Οι Τζον Σ. Ράιλι και Στιβ Κούγκαν ενσαρκώνουν τον Χοντρό και τον Λιγνό, σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική βιογραφία, σε σενάριο του Τζεφ Πόουπ και σκηνοθεσία του Τζον Σ. Μπέιρντ, που από τις 24 Ιανουαρίου προβάλλεται στους κινηματογράφους.

Με τη “χρυσή εποχή” τους ως βασιλιάδες της κωμωδίας στο Χόλιγουντ να ανήκει στο παρελθόν, οι Σταν και Όλι περιοδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία, σε μία απεγνωσμένη απόπειρα να δώσουν νέα πνοή στην καριέρα τους. Μετά μία συγκρατημένη αρχή, αυτή η κωμική δύναμη της φύσης συγκεντρώνει ορδές θαυμαστών, καινούριων και παλιών, που γοητεύονται από τις ξεκαρδιστικές ερμηνείες των δύο θρύλων. Όμως, καθώς η περιοδεία πλησιάζει στο μεγάλο φινάλε, το δίδυμο αντιμετωπίζει απειλητικά φαντάσματα του κοινού παρελθόντος. Οι δύο άντρες, που νιώθουν ότι το κύκνειο άσμα πλησιάζει, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά πόση αγάπη τρέφει ο ένας για τον άλλον.

«Χοντρός και Λιγνός» στη μεγάλη οθόνη

Οι άνθρωποι πίσω από τον θρύλο

Ο Σταν Λόρελ και ο Όλιβερ Χάρντι θεωρούνται ένα από τα σπουδαιότερα κωμικά δίδυμα στην ιστορία του κινηματογράφου. Ανάμεσα στο 1927 και το 1950 έκαναν πάνω από 107 κινηματογραφικές εμφανίσεις, ορίζοντας την έννοια του κωμικού διδύμου με τη μεταδοτική χημεία τους και τα ξεκαρδιστικά νούμερα που έμοιαζαν αβίαστα, αλλά ήταν σχεδιασμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το δίδυμο ανήκε στους λίγους σταρ του βωβού κινηματογράφου που επιβίωσε και έλαμψε στην εποχή του ομιλούντος κινηματογράφου, με τη χρήση των λογοπαίγνιων στα έργα τους.

Η επιρροή τους  πάει πέρα από τα νούμερα και τις αναλύσεις των ειδικών στα θέματα κινηματογράφου με ένα αφοσιωμένο διεθνές κοινό και τρία μουσεία προς τιμήν τους. Είναι αγαπητοί σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται το διαβατήριο σε έναν κόσμο ξεκαρδιστικής ανεμελιάς και αιώνιας φιλίας. Είτε τους ξέρετε από επαναλήψεις στην τηλεόραση, από κινούμενα σχέδια ή από ένα giff στο Twitter, το ηχητικό σήμα κατατεθέν τους, το Cuckoo Song, είναι μία χρονομηχανή που σας στέλνει σε ένα πιο αθώο παρελθόν.

Ο σεναριογράφος της ταινίας, Τζεφ Πόουπ, είχε μία συλλογή με τα έργα τους και ξεκίνησε να αναζητά την αλήθεια πίσω από τα ινδάλματα. Η έρευνα του αποκάλυψε μία ελάχιστα γνωστή πλευρά του Λόρελ και του Χάρντι: μία περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία, στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Ο Στιβ Κούγκαν, που παίζει τον Λόρελ και έχει συνεργαστεί με τον Πόουπ για το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο του «Philomenα», ανταποκρίθηκε κατευθείαν στην προσέγγιση του Πόουπ, ο οποίος ανέλυσε την 35χρονη σχέση τους μέσα από το πρίσμα της περιοδείας.

Η ταινία εξερευνά τους ανθρώπους πίσω από τους θρύλους. Το σενάριο του Πόουπ αποκαλύπτει αλήθειες πίσω από τις κινηματογραφικές περσόνες. Ενώ ο Χάρντι έπαιρνε τον έλεγχο μπροστά στον φακό, ο Λόρελ ήταν το δημιουργικό μυαλό που επέβλεπε κάθε όψη της παραγωγής. Μόλις τελείωνε το γύρισμα, ο Χάρντι πήγαινε και έπαιζε γκολφ. Η ταινία δείχνει ότι, ενώ το δίδυμο στη δουλειά ήταν αχώριστο, εκτός φακού ήταν απλώς φιλικοί, όπως δύο συνάδελφοι.

Ενώ μεγάλο μέρος της κωμωδίας στην ταινία προέρχεται από τις σχολαστικές αναπαραστάσεις των σκετς που έκανε το δίδυμο, το σενάριο του Πόουπ, μάλιστα, κέντησε μερικά από τα πιο γνωστά τους νούμερα στον καμβά τις ίδιας τους της ζωής. Οπότε, οι απόπειρες τους να ανεβάσουν ένα μπαούλο στις σκάλες ενός σιδηροδρομικού σταθμού αντανακλά την αξέχαστη σκηνή με το πιάνο και τις σκάλες της ταινίας που κέρδισε το Όσκαρ, «The Music Box».

Μία καθόλου συμβατική βιογραφία

Ο Τζεφ Πόουπ έστειλε το σενάριο στον Τζον. Σ. Μπέιρντ. Ο σκηνοθέτης θυμάται να βλέπει Χοντρό και Λιγνό όταν ήταν παιδί στη Σκωτία και να τους μιμείται.

Ο κινηματογραφικός δυναμισμός του Μπέιρντ παρουσιάζεται από την πρώτη στιγμή. Η ταινία ανοίγει με μία λήψη έξι λεπτών που ακολουθεί τον Σταν και τον Όλι από τα καμαρίνια τους σε ένα στούντιο του Χόλιγουντ μέχρι τον καβγά με τον επικεφαλής του στούντιο.

Η σκηνή οδηγεί σε μία εμβληματική στιγμή των δύο ηθοποιών: τη σκηνή χορού από την κλασική ταινία τους «Way Out West».

Δύο δύσκολοι ρόλοι

Το κλειδί στην επιτυχία της ταινίας ήταν να βρεθούν οι ηθοποιοί που θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν και να ρίξουν φως στις προσωπικές ζωές των χαρακτήρων. Ο Στιβ Κούγκαν ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος στον οποίο μίλησε ο σκηνοθέτης για τον ρόλο του Σταν Λόρελ. Ο Κούγκαν γνώρισε τον Χοντρό και τον Λιγνό στη τηλεόραση.

 

Οι σύζυγοι

Στον κόσμο του Χοντρού και του Λιγνού, οι σύζυγοί τους ήταν μάλλον γκρινιάρες. Στην πραγματικότητα, αυτές οι δύο γυναίκες ήταν οι βράχοι στους οποίους στηρίζονταν. Δυνατές, έξυπνες γυναίκες για τις οποίες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι εμβληματικοί άντρες χρειάζονταν δίπλα τους.

Τόσο ο Κούγκαν όσο και ο Ράιλι είχαν άποψη για το ποιες θα υποδύονταν τις συζύγους τους. Παρόλο που η Σίρλεϊ Χέντερσον είχε συνεργαστεί με τον Μπέιρντ δύο φορές στο παρελθόν, ήταν ο Ράιλι αυτός που την πρότεινε να παίξει τη Λουσίλ, την τρίτη σύζυγο του Χάρντι.

Αν η Λουσίλ είναι ήσυχη και διακριτική, η σύζυγος του Λόρελ, Ίντα, που υποδύεται η Νίνα Αριάντα, έχει τον μελοδραματισμό μέσα της. Ως χορεύτρια στο Χόλιγουντ, η Ίντα κατάλαβε τις δημιουργικές φιλοδοξίες του Σταν.

Αγνό γέλιο

Η αγνή απόλαυση και χαρά είναι μία έννοια που συνοδεύει το δίδυμο. Για τον σεναριογράφο Τζεφ Πόουπ αυτή η απόλαυση είναι στην καρδιά του έργου τους. Δύο άντρες που απλώς υπάρχουν μαζί και χαίρονται κάθε στιγμή. Αυτή είναι η έμπνευση για την ταινία και ειδικά η σκηνή που χορεύουν στο «Way Out West».

 

Σκηνοθεσία: Τζον Σ. Μπέιρντ

Σενάριο: Τζεφ Πόουπ

Πρωταγωνιστούν: Τζον Σ. Ράιλι, Στιβ Κούγκαν, Σίρλεϊ Χέντερσον, Νίνα Αριάντα, Ντάνι Χιούστον

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λόρι Ρόουζ BSC

Κοστούμια: Γκάι Σπεράντζα

Μοντάζ: Ούνα Νι Ντονγκέιλ, Μπίλι Σέντον

Μουσική: Ρολφ Κεντ

Διάρκεια: 1 ώρα και 37 λεπτά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος