Χ. Στυλιανίδης στο Πρώτο: Case study η πυρκαγιά στην Πεντέλη- Να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της προσφοράς των πυροσβεστών (audio)

«Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου και μέχρι τις 16 Αυγούστου, ο μέσος όρος πυρκαγιών ήταν 50- 60 την ημέρα, το λέω για να αντιληφθούμε και να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της προσφοράς και συνεισφοράς των πυροσβεστών μας, ανδρών και γυναικών» επισήμανε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό σε αυτό το πεδίο σε σύγκριση και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τους αναγνωριστεί το σημαντικό έργο που προσφέρουν στην κοινωνία.

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν φέτος στην χώρα μας, έκανε ιδιαίτερο λόγο για την φωτιά στην Πεντέλη, χαρακτηρίζοντάς την ως μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία μάλιστα στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες θεωρείται σήμερα περίπου ως study case και διερευνάται. «Ήταν μια πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε σε μεικτή περιοχή- γιατί το πρόβλημα της Αττικής και άλλων περιοχών της Ελλάδας είναι ότι δυστυχώς έχουμε το δάσος μέσα σε μεικτές ζώνες, που δυσκολεύει πάρα πολύ την διαχείριση της πυρκαγιάς- με καιρικές συνθήκες από τις χειρότερες. Χαρακτηριστικά το Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε ότι ο αέρας το βράδυ στην κίνηση από την Πεντέλη προς την Ανθούσα ειδικά μέσα στις ρεματιές που δημιουργείται το φαινόμενο της καμινάδας, έφτασε τα 115 χλμ., ενώ στο Μάτι ήταν κάτω από 100. Η πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα αργά, που ήταν ένα πρόβλημα, είχε κρίσιμες υποδομές, όπως ήταν το νοσοκομείο Παίδων που είχαμε οξυγόνο εκεί. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες εκεί, έβαλαν τα σώματά τους μπροστά για να μην φτάσει η πυρκαγιά στο οξυγόνο. Δεν θέλω να σκεφτώ πώς θα ήταν η κατάσταση. Υπήρχε και σε διάφορα σημεία φυσικό αέριο» περιέγραψε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

«Πιστεύω ότι έγινε ένας συντονισμός καλός με όλες τις υπηρεσίες και δεν είχαμε θύματα. Ήταν ευχής έργον. Ότι μπορεί η Ελλάδα και σε τέτοιες δύσκολες πυρκαγιές και δύσκολες συνθήκες να λειτουργήσει συντονισμένα και να φέρει εις πέρας ένα έργο που να μην έχουμε θύματα και μεγάλες καταστροφές» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Φέτος υπήρξαν αλλαγές, εξήγησε ο Υπουργός, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός βασίστηκε στο τρίπτυχο πρόληψη-προετοιμασία-ετοιμότητα και ανθεκτικότητα, που σημαίνει άμεση παρέμβαση. Είχαμε ένα επαρκές σύστημα εναέριων μέσων που έκαναν και ενάερια επιτήρηση, γι΄ αυτό είχαμε πολύ γρήγορες παρεμβάσεις και δεν μπορούσαν να εξελιχθούν οι πυρκαγιές σε μέσες και μεγάλες γιατί μετά το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται ανυπέρβλητο. Είχαμε έναν καλό συντονισμό με πολλά υπουργεία, την βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας, κάναμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όλα αυτά δημιούργησαν ένα νέο μείγμα, αντιμετώπισης του προβλήματος. Μπήκαμε σε μια σωστή κατεύθυνση για να βελτιώνουμε τα πράγματα» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος