Athens Escape Route – Ενα πρωτότυπο ψηφιακό κυνήγι θησαυρού από τον Δήμο Αθηναίων

Καθώς ετοιμαζόμαστε να ανακτήσουμε τους ρυθμούς μας και να επιστρέψουμε σταδιακά στην καθημερινότητα, ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Athens Culture Net μας καλούν να αξιοποιήσουμε, στο μεταξύ, δημιουργικά τον χρόνο παραμονής στο σπίτι και να εξερευνήσουμε την πόλη μας μέσα από το Athens Escape Route, ένα διαδραστικό ψηφιακό κυνήγι θησαυρού με πολλές εκπλήξεις!

Συνέντευξη με τη συντονίστρια Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net, Εριφύλη Μαρωνίτη

  

Το παιχνίδι θα παίζεται ζωντανά για δύο πενθήμερα, από τις 29 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου και από τις 6 ως τις 10 Μαΐου, μεταξύ 18:30 και 21:30, και διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, σε συνεργασία με τη So7 και την Escaped Live Adventure Rooms.

Για την επιμορφωτική και ταυτόχρονα διασκεδαστική δράση, που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την Αθήνα ευχάριστα, μέσα από το πρωτότυπο διαδικτυακό παιχνίδι επίλυσης γρίφων και εικονικής περιήγησης στην πόλη και στον πολιτισμό της, μας μιλάει η συντονίστρια Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net, Εριφύλη Μαρωνίτη.

κ. Μαρωνίτη, πώς προέκυψε η ιδέα γι’ αυτό το πρωτότυπο ψηφιακό κυνήγι θησαυρού στην Αθήνα και στον πολιτισμό της;

Η ιδέα ξεκίνησε όταν σχεδιάζαμε στο Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, με τον έτερο συντονιστή, τον Φοίβο Σακαλή, το πιλοτικό πρόγραμμα «Πολιτισμός στις γειτονιές». Παγκράτι κι Άγιος Αρτέμιος για Μάρτιο. Σεπόλια-Ακαδημία Πλάτωνος-Κολωνός για Μάιο. Είχε ενταχθεί, λοιπόν, στο πρόγραμμα του Μαΐου, και σε συνεργασία με τη So7, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη και τη Φρόσω Κορρού, ένα ζωντανό κυνήγι θησαυρού, ψυχαγωγίας, σασπένς και γνώσης, για την ιστορία και την ταυτότητα της γειτονιάς. Ο κορωνοϊός, φυσικά, μας άλλαξε τελείως τον σχεδιασμό. Καθώς χώρος του πολιτισμού έγινε κατεξοχήν το διαδίκτυο, συζητήσαμε τη μετατροπή του παιχνιδιού σε ψηφιακό και τη διεύρυνση του πεδίου αναφοράς, στην Αθήνα, στην πόλη, στα τοπόσημα, τον δήμο, σε στοιχεία της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας της και βεβαίως σε πληροφορίες που περιέχονται στις ιστοσελίδες των 60 και πλέον μελών του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, που είναι φορείς και οργανισμοί πολιτισμού, ιδιωτικοί και δημόσιοι. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, οι σπαζοκεφαλιές πολλές, τα δώρα πλούσια, χάρη στη στήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, του Εθνικού θεάτρου και του ΕΜΣΤ.

https://www.youtube.com/watch?v=alGuq3XHLuE

Το ψηφιακό κυνήγι του θησαυρού ξεκίνησε στις 29 Απριλίου, αλλά θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα μ’ έναν ακόμη κύκλο. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις και αντιδράσεις των συμμετεχόντων;

Το ψηφιακό αυτό παιχνίδι σχεδιάστηκε ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων και είναι το πρώτο στο είδος του. Φυσικό, λοιπόν, είναι να έχουμε τη σχετική αγωνία για το πώς θα αντιδράσει και θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Οι λέξεις αυτές γράφονται τη δεύτερη μέρα του παιχνιδιού, άρα μιλώντας για την έναρξη έχω να πω ότι, με μεγάλη χαρά, είδαμε παραπάνω από 2.000 άτομα να μπαίνουν στην πλατφόρμα -μέσω της ιστοσελίδας του Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net- και να παίζουν. Οι παίκτες έχουν βοήθεια, όχι βεβαίως για την επίλυση των γρίφων, αλλά αν κάπου «κολλήσουν» ή αντιμετωπίσουν κάποια τεχνική δυσκολία. Πρέπει να σας πω ότι στην τελική φάση της προετοιμασίας, μπήκαμε κι εμείς και παίξαμε και είδαμε ότι οι γρίφοι θέλουν ψάξιμο, δημιουργική σκέψη, ευρηματικότητα. Όπως μας έγραψε μια παίκτρια χθες, «μόλις τελείωσα με τους σημερινούς γρίφους. Ίδρωσα, έσκασα, τρελάθηκα και έσπασα το κεφάλι μου μέχρι να τα καταφέρω αλλά το καταευχαριστήθηκα. Ανυπομονώ για το αυριανό μας ραντεβού!»

Πιστεύετε ότι ανάλογες δράσεις θα έχουν εφαρμογή και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων;

Είναι σαν να αναρωτιόμαστε αν μετά θα βλέπουμε ταινίες στην τηλεόραση! Πιστεύω πως ναι, λοιπόν, όπως είχαν και πριν. Αντίστοιχα παιχνίδια παίζονται εδώ και κάποιο καιρό, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο παιχνίδι για την Αθήνα, τον πολιτισμό της και τον Δήμο Αθηναίων. Επιπλέον, είμαστε ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε σταθερή άρση των περιοριστικών μέτρων, και κυρίως πότε θα μπορέσουν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα θέατρα, μουσεία, γκαλερί, συναυλιακοί χώροι, χώροι μουσικής, χορού κι άλλοι συναφείς. Η προσπάθεια ανοίγματος θα γίνεται σταδιακά, όπως καταλαβαίνουμε, αλλά με αποτελέσματα που δεν μπορούμε να προδικάσουμε. Από την άλλη πλευρά, ο κορωνοϊός και τα περιοριστικά μέτρα ανέδειξαν, κατά κάποιον τρόπο, το ψηφιακό πεδίο του πολιτισμού, που νομίζω ότι ήρθε για να μείνει και να αποτελέσει αντικείμενο και πεδίο νέων ιδεών κι εφαρμογών. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει τη ζωντανή επαφή των καλλιτεχνών με το κοινό, βεβαίως, αλλά έχει να επιτελέσει κι αυτό τον δικό του ρόλο και τη δική του λειτουργία, καθιστώντας προσιτά και τα προϊόντα πολιτισμού σ’ ένα ευρύτερο και συχνά διεθνές περιβάλλον.

Ποια άλλα σχέδια-δράσεις να περιμένουν οι πολίτες από το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net;

Στο Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων ξεκινήσαμε μια σειρά πρωτοβουλιών μόλις τέθηκαν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα. Στο site μας μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένες τις ψηφιακές δράσεις και τις εκδηλώσεις των μελών μας, με τον τίτλο «Διέξοδος στον Πολιτισμό», που ανεβάζαμε και στα social media. Επίσης, τη δράση «Μένουμε Σπίτι Παρέα με τους Συγγραφείς», στο πλαίσιο της οποίας καταξιωμένοι κι αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς γυρίζουν ένα βίντεο με το κινητό τους στο σπίτι και μοιράζονται σκέψεις για τη συγκυρία ή για ένα δικό τους ή άλλου συγγραφέα βιβλίο, από το οποίο ορισμένοι διαβάζουν κι αποσπάσματα. Τώρα έχουμε το ψηφιακό κυνήγι θησαυρού, στα Άδυτα του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net. Κι από τις αρχές Μαΐου ξεκινάμε έναν εναλλακτικό, ψηφιακό περίπατο, «40 αθηναϊκές γκαλερί – 40 καλλιτέχνες», σε συνεργασία με την Art Athina και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ). Πρόκειται για μια σειρά από βίντεο, στα οποία οι καλλιτέχνες μιλούν για τη δουλειά τους, μας δείχνουν έργα και το εργαστήριό τους, μιλούν για τη σχέση φαντασίας και πραγματικότητας. Και συνεχίζουμε!

Athens Escape Route – Ενα πρωτότυπο ψηφιακό κυνήγι θησαυρού από τον Δήμο Αθηναίων

Athens Escape Route

Λίγα λόγια για το παιχνίδι

Σ’ ένα ψηφιακό περιβάλλον οι παίκτες θα μάθουν πολλά για την Αθήνα, τον Δήμο της και τους 62 πολιτιστικούς φορείς-μέλη του Δικτύου Πολιτισμού της. Κάθε ημέρα θα παρουσιάζονται προς επίλυση 4-5 γρίφοι, ερωτήσεις, παιχνίδια γνώσεων και παρατηρητικότητας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα κ.ά. Για να τα λύσουν οι παίκτες, θα πρέπει να αναζητήσουν πληροφορίες και υλικό από τις ιστοσελίδες του Δήμου Αθηναίων, των μελών του Athens Culture Net και τις εικόνες της πόλης, όπως αυτές παρουσιάζονται στους διαδικτυακούς χάρτες και στην απεικόνιση δρόμων (street view). Με διασκεδαστικό τρόπο και το σασπένς ενός escape room, θα επισκέπτονται διαδικτυακά πολιτιστικούς οργανισμούς και γειτονιές και θα ενημερώνονται για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, το σύγχρονο και παλιό πρόσωπο της Αθήνας, ανακαλύπτοντας άγνωστα αξιοθέατα και διεκδικώντας δώρα. 

Το Athens Escape Route έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τον Δήμο Αθηναίων και το AthensCulture Net. Η πρόσβαση στο παιχνίδι γίνεται από την ιστοσελίδα του Athens Culture Net www.athensculturenet.com και η συμμετοχή είναι δωρεάν, με απεριόριστο αριθμό παικτών, αποκλειστικά στις συγκεκριμένες ώρες και ημέρεςώστε να τηρούνται οι κανόνες και να διασφαλίζεται η συλλογικότητα ενός αληθινού παιχνιδιού. Για να προχωρήσει ο παίκτης στον επόμενο γρίφο, θα πρέπει να έχει βρει την απάντηση στον προηγούμενο, ενώ για να ολοκληρώσει την ημέρα θα πρέπει να βρει λύση σε όλους τους γρίφους. Κάθε μία ώρα δίνεται βοήθεια για την επίλυση των πιο δύσκολων γρίφων από τους διαχειριστές του παιχνιδιού. Ο παίκτης που θα ολοκληρώσει με τον καλύτερο χρόνο και τις 5 ημέρες του πρώτου κύκλου του παιχνιδιού θα κερδίσει ένα tablet και οι 4 επόμενοι παίκτες δωρεάν εισιτήρια, για να επισκεφθούν τα Μουσεία Μπενάκη και το Εθνικό Θέατρο και να αποκτήσουν καταλόγους της Μόνιμης Συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το Athens Escape Route πραγματοποιείται με τη στήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και με την ευγενική προσφορά του Μουσείου Μπενάκη, του Εθνικού Θεάτρου και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. 

Ημερομηνίες παιχνιδιού: Τετάρτη 29 Απριλίου έως Κυριακή 3 Μαΐου και Τετάρτη 6 Μαΐου έως Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Ώρες παιχνιδιού: 18:30-21:30 (οι παίκτες μπορούν να παίξουν μόνο τις συγκεκριμένες ώρες)

Ιδέα-Σχεδιασμός παιχνιδιού: So7 (Δημήτρης Κουρούμπαλης, Φρόσω Κορρού) και Escaped Live AdventureRooms

Αναλυτικά οι όροι και οι κανονισμοί του παιχνιδιού στην ιστοσελίδα του παιχνιδιού

 

Δώρα: Ο παίκτης που θα ολοκληρώσει και τις 5 ημέρες του παιχνιδιού με τον καλύτερο χρόνο θα κερδίσει ένα tablet και οι 4 επόμενοι δωρεάν εισιτήρια από τα Μουσεία Μπενάκη, το Εθνικό Θέατρο και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Κατά τη δεύτερη εβδομάδα, 6-10 Μαΐου, ο παίκτης με τον καλύτερο χρόνο θα κερδίσει μια ετήσια συνδρομή στα Μουσεία Μπενάκη και οι 4 επόμενοι παίκτες δωρεάν εισιτήρια από τα Μουσεία Μπενάκη και το Εθνικό Θέατρο, καθώς και καταλόγους της Μόνιμης Συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος