ertnews.gr

Αποχώρηση Ρέντσι από το κυβερνών κόμμα – Συνεχίζει τη στήριξη της κυβέρνησης

17/09 12:17
Αποχώρηση Ρέντσι από το κυβερνών κόμμα – Συνεχίζει τη στήριξη της κυβέρνησης

Στην ίδρυση νέου κόμματος, που θα κινείται στον κεντρώο χώρο, προσανατολίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι  και γερουσιαστής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD), όπως αναφέρουν σχετικές πηγές. Στόχος του η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής στήριξης που διαθέτει η κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Ρέντσι, ο οποίος ηγήθηκε από το 2014 έως το 2016 μιας κυβέρνησης του PD, είχε οργανικό ρόλο στη δημιουργία του νέου κυβερνητικού συνασπισμού νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η ακροδεξιά Λέγκα, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αποχώρησε από την προηγούμενη συμμαχία της με το Κίνημα 5 Αστέρων με την ελπίδα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα la Repubblica, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Ρέντσι λέει πως το PD είναι τώρα ένα μάτσο παρατάξεις.

«Φοβάμαι πως δεν θα είναι ικανό να απαντήσει στις επιθέσεις του Σαλβίνι και στη δύσκολη συγκατοίκηση με το Κίνημα 5 Αστέρων», δήλωσε.

«Θέλω να περάσω τους επόμενους μήνες μαχόμενος εναντίον του Σαλβίνι», δήλωσε. «Ο κακός λαϊκισμός τον οποίο αντιπροσωπεύει δεν έχει ηττηθεί».

Η κοινοβουλευτική ομάδα της νέας δύναμης θα δημιουργηθεί αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας πως θα τον ακολουθήσουν περίπου 30 βουλευτές.

Το PD έχει 111 έδρες στην κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και 51 στη Γερουσία.

Ο Γραμματέας του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι δήλωσε πως η απόφαση του Ρέντσι είναι ένα σφάλμα. «Λυπούμαστε», έγραψε σήμερα στο Twitter.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version