Άνοιξη με φαντασία στο Μουσείο Κοτσανά

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά υποδέχεται την άνοιξη γεμάτο ενέργεια, αποκριάτικη διάθεση και παιχνιδιάρικα συναισθήματα!

Τα Σαββατοκύριακα -και όχι μόνο- των παιδιών θα πλημμυρίσουν από μαγικές εικόνες, χρώματα, αποκριάτικες κατασκευές και φαντασία. Και φυσικά ας ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο της μουσικής, ανακαλύπτοντας τη δύναμη που κρύβει ο καθένας μέσα του, με τη θεατρική παράσταση «Υπόθεση Ντορεμί».Άνοιξη με φαντασία στο Μουσείο Κοτσανά

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

«Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: Πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;»

Κυριακές 10, 17, 24 & 31/3, 10:00

Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη τοποθετήστε σωστά τους πυρσούς του Αγαμέμνονα και ανακοινώστε την πτώση της Τροίας! Μάθετε και λειτουργήστε την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας. Λάβετε και στείλτε µε τους φίλους σας κωδικοποιηµένα µηνύµατα και… σώστε την πόλη ή… παίξτε το χαλασµένο τηλέφωνο. Μάθετε και λειτουργήστε τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο, και γίνετε οι πιο γρήγοροι «φρυκτωροί» της ιστορίας. Κατασκευάστε τα «τετράδια» και τα «µολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και γράψτε, στείλτε και διαβάστε κρυπτογραφικά µηνύµατα µε τον κώδικα του Πολυβίου. Κατασκευάστε την «κρυπτεία σκυτάλη», στείλτε χρήσιµα μηνύματα για τους «φίλους» σας και ακατανόητα στους «εχθρούς» σας.

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός κρυπτογραφικός δίσκος του Αινεία!

«Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα»

Κυριακές 10, 17, 24 & 31/3, 11:00

Ανακαλύψτε τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Προσπαθήστε να φτιάξετε σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες (ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Δώρο: Φεύγοντας, πάρτε µαζί σας ένα ξύλινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων.

 

«Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: Από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων»

Κυριακές 10, 17, 24 & 31/3, 2:00

Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Εξασκηθείτε, διαγωνιστείτε και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Περιστρέψτε το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «µυστικά» του. Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.

Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και πάρτε το δηµιούργηµά σας ως διακοσµητικό στο γραφείο σας.

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας!

 

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

  • Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες-μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
  • Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
  • Διάρκεια: 60 λεπτά.
  • Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)
  • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
  • Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

Άνοιξη με φαντασία στο Μουσείο Κοτσανά

Αποκριάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Απόκριες με την Ιπτάμενη Περιστερά του Αρχύτα!

Κυριακή 10/3 11:00

(διάρκεια 60′, κόστος 10 ευρώ, έκπτωση 25% για το δεύτερο παιδί))

Πετούσαν οι αρχαίοι Έλληνες αετό; Τι ήταν η Ιπτάμενη Περιστερά; Μπορούμε σήμερα να την ξαναδούμε να πετάει;

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά παρουσιάζει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, συνοδευόμενη από εικαστικό εργαστήρι.

Για παιδιά 6-12 ετών και τις οικογένειές τους.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιπτάμενη Περιστερά του Αρχύτα, μια αυτόνομη ιπτάμενη μηχανή του 4ου π.Χ. αιώνα και, στη συνέχεια, να δημιουργήσουν τον δικό τους «αετό» εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών και με τη χρήση πρωτότυπων υλικών, η Ιπτάμενη Περιστερά θα πραγματοποιήσει και πάλι, μαζί με κάθε παιδί ξεχωριστά, το δικό της ταξίδι, 25 αιώνες μετά την κατασκευή της από τον εφευρέτη της Αρχύτα, τον διάσημο Ταραντίνο φιλόσοφο, μαθηματικό και μηχανικό.

Μια μοναδική εμπειρία για κάθε παιδί που αποτελεί, παράλληλα, και μύηση στις εκπληκτικές τεχνολογικές ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων!

Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον STEM Education «Ερευνώ τον Φυσικό Κόσμο»
Κυριακή 10/3, 12:00

(διάρκεια 90′, κόστος 12 ευρώ, έκπτωση 25% για το δεύτερο παιδί)

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά και ο STEM Education διοργανώνουν σειρά εισαγωγικών εργαστηρίων STEM & εκπαιδευτικής ρομποτικής στους χώρους του Μουσείου.

Ο STEM Education, σεβόμενος ότι οι Φυσικές επιστήμες αποτελούν τη βάση του μέλλοντος, σχεδίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ερευνώ το Φυσικό κόσμο», μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά του δημοτικού να κατανοήσουν τις Φυσικές επιστήμες. Όπως επιτάσσει  το σχολικό βιβλίο, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και πραγματοποιούν πλέον των 100 πειραμάτων, αποκτώντας έτσι εργαστηριακή εμπειρία.

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ερευνώ τον φυσικό κόσμο είναι πλήρως συμβατό με το αναλυτικό πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου (Ε & ΣΤ τάξης). Τα παιδιά οικοδομούν τη γνώση ενεργά, ερευνώντας, εξερευνώντας, συνεργαζόμενα και επικοινωνώντας μεταξύ τους με θετικό τρόπο που ωφελεί στην ανάπτυξή τους.

Οι μαθητές θα εργασθούν σε ομάδες. Θα χρησιμοποιήσουν το μοναδικό εκπαιδευτικό πακέτο μικροκλίμακας που έχει σχεδιάσει η UNESCO και εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σκοπός της σχεδίασης αυτού του εκπαιδευτικού πακέτου είναι οι μαθητές:

  • Να αποκτήσουν εργαστηριακή εκπαίδευση
  • Να μάθουν να εργάζονται σε ομάδες
  • Να χρησιμοποιούν υλικά μικροκλίμακας τα οποία είναι ελαφριά, δεν τραυματίζουν και είναι φιλικά προς το χρήστη

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ερευνώ το φυσικό κόσμο περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρετικά πολύτιμες δραστηριότητες, όπου οι μαθητές/τριες μπορούν να εξασκηθούν, να διερευνήσουν και να πειραματιστούν με τα υλικά που περιέχει το “micro” κουτί τους με σκοπό να κατανοήσουν βασικές έννοιες των φυσικών επιστημών.

To Μουσείο Κοτσανά τρέχει στον Ημιμαραθώνιο Δρόμο της Αθήνας!

Κυριακή 17/3 

Σώμα και πνεύμα είναι αλληλένδετα… Το ίδιο και ο πολιτισμός με τον αθλητισμό.

Έλα στην ομάδα μας και πες μας την πρότασή σου για να συνθέσουμε το κοινό μήνυμα του τερματισμού!

Δήλωση συμμετοχής στην ομάδα του Μουσείου Κοτσανά μέχρι 28/2- Δρόμος 5 χλμ.

Εργαστήριο “Μυθολογία και Τέχνη”

Το εργαστήριο Μυθολογία και Τέχνη προσεγγίζει τη μυθολογία μέσα από διάφορες μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος. Η αρχαία ελληνική μυθολογία ξεπέρασε κάθε τοπικό και χρονικό σύνορο και έγινε ένα πνευματικό αγαθό πανανθρώπινο. Έργα κεραμικής, γλυπτικής, τοιχογραφίες, πίνακες ζωγραφικής θεατρικά, χορογραφίες, ταινίες μαρτυρούν τη διαχρονική παρουσία των μύθων Αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού. Ο συμβολισμός είναι κύριο συστατικό της μυθολογίας και ανιχνεύει τις βαθύτερες πτυχές της ψυχολογίας του ατόμου.

Ίκαρος
Παρασκευή 29/3, 17:00-18:30

(διάρκεια 90′, κόστος 15 ευρώ)

Το εργαστήριο Ίκαρος  απευθύνεται σε ενήλικες.

Οι συμμετέχοντες αρχικά θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον μύθο του Ίκαρου μέσω έργων τέχνης όπως η ζωγραφική, η κινούμενη εικόνα, η μουσική. Η προβολή θα εστιάσει στην ερμηνεία, το συμβολικό περιεχόμενο και τις προεκτάσεις του μύθου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση. 

Ίκαρος και Δαίδαλος
Σάββατο 30/3 , 12:00-13:30 

(διάρκεια 90′, κόστος 12 ευρώ παιδί με συνοδό, συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

Το βιωματικό εργαστήριο Ίκαρος και Δαίδαλος απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και ενήλικες συνοδούς.

Οι συμμετέχοντες παιδιά και ενήλικες αρχικά θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του μύθου μέσω έργων τέχνης όπως η ζωγραφική, η κινούμενη εικόνα, η μουσική και στη συνέχεια θα πειραματιστούν και θα αυτοσχεδιάσουν με διάφορους εικαστικούς τρόπους και τεχνικές. Η έμπνευση, η φαντασία, η απελευθέρωση της δημιουργικότητας, η καλλιέργεια της αισθητικής αποτελούν στοιχεία του βιωματικού αυτού εργαστηρίου που έχουν ως στόχο την έκφραση και τις ποικίλες πτυχές της.

Σχεδιασμός εργαστηρίων: Ταγάρα Ιωάννα-Πολιτισμολόγος Εκπαιδεύτρια, Κατερίνα Κοφφινά-Πολιτισμολόγος, Σχεδιάστρια

«Υπόθεση Ντορεμί»: μια θεατρική παράσταση που θα λατρέψουν  μικροί και μεγάλοι!

Κυριακές 17, 24 & 31/3, 12:00

Οι οικογένειες μουσικών οργάνων και ο μαγικός κόσμος της μουσικής,

δοσμένα με μοναδικό τρόπο από τη θεατρική ομάδα «Παιχνιδόσωμα».

Η «Υπόθεση Ντορεμί» είναι μια θεατρική παράσταση που μας καλεί να ανακαλύψουμε τη δύναμη που κρύβει ο καθένας μέσα του και να αφεθούμε στη μαγεία που αποκαλύπτουν οι νότες και η μουσική. Πρόκειται για ένα “pocket musical” γεμάτο δράση, συγκινήσεις και ανατροπές, που απευθύνεται, κυρίως, σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και στις οικογένειές τους. Μέσα από την παράσταση, μικροί και μεγάλοι θα πλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις οικογένειες των μουσικών οργάνων με έναν δημιουργικό τρόπο και θα έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις που μόνον η μουσική μπορεί να μας χαρίσει.

Κρουστά, έγχορδα και πνευστά θα μας οδηγήσουν στη μαγική χώρα του πενταγράμμου, εκεί όπου η χαρά, ο θυμός και η αγάπη ανοίγουν πόρτες!

Η «Υπόθεση Ντορεμί» έλαβε το 1ο Βραβείο Καινοτομίας στο εκπαιδευτικό θέατρο pocket festival στο θέατρο «Οlvio».

 

Σενάριο και σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπάστα

Επί σκηνής βρίσκονται οι: Mαρίσκα Παυλούς, Νικόλας Μουσάς, Δήμητρα Σταμούλη

Σκηνικά, Κούκλες & Κοστούμια: Λευκή Λεοντίδου

Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Παύλου,  Ελευθερία Παναγάκου,  Θανάσης Τερψιόπουλος

Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Παύλου, Λίνα Σωτηροπούλου, Κατερίνα Μπάστα

 

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις

  • Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και στις οικογένειές τους.
  • Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη της παράστασης.
  • Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Κόστος: 12 ευρώ για παιδιά και ενήλικες (6 ευρώ για τον δεύτερο ενήλικα)
  • Είναι απαραίτητη η προκράτηση στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
  • Τοποθεσία: «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα

Tηλ.: 211 411 0044

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος