«Άνοιξη» από τα δημοτικά τραγούδια – Μια πρωτότυπη έκθεση χαρακτικής

Η έκθεση χαρακτικής, με τίτλο «Άνοιξη» από τα δημοτικά τραγούδια, παρουσιάζεται στον χώρο τέχνης ETCH INΚ, έως τις 12 Απριλίου.

«Σήμερα Δέσπω μ’ Πασχαλιά, σήμερα ’ν’ άσπρη μέρα, βγήκαν οι νύφες στο χορό, κοράσια στο σεργιάν’ και συ Δέσπω μ’ δε φαίνεσαι μές στον απάνω κόσμο……..»

Άνοιξη, η εποχή των μεγάλων εκκαθαρίσεων της φύσης, με τελετουργίες και έθιμα από τα βάθη του χρόνου όπου συμμετέχουν, Θεοί, Νύμφες, ‘Άνθρωποι, Φωτιές, Νερά, Πουλιά, Μέλισσες και πασχαλίτσες, Κοπάδια ,Βουνά, Ποτάμια, όλη η Πλάση ανθοφορεί, ερωτεύεται, επαναστατεί,. Οι εικαστικοί αγάπησαν όσο τίποτα την Άνοιξη, εκεί θριαμβεύει το βλέμμα τους.»

Νένα Βενετσάνου

Την έκθεση τιμά με τα έξι μεγάλα χαρακτικά της έργα η Βάσω Κατράκη, επίσημη προσκεκλημένη εκθέτρια, πάντα παρούσα στην τέχνη. Η Μαριάννα Κατράκη, άξια κληρονόμος του έργου της μητέρας της, συνεργάστηκε, όπως και στο παρελθόν, με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, επιλέγοντας τα χαρακτικά της Βάσως Κατράκη, που έφερναν και φέρνουν Άνοιξη και Ειρήνη στον κόσμο.

«Άνοιξη» από τα δημοτικά τραγούδια – Μια πρωτότυπη έκθεση χαρακτικής

Η χαρακτική, από τη γέννησή της και την ιστορίας της, πορεύθηκε ως φορέας εικονοποίησης μηνυμάτων, αγγελμάτων και ποίησης. Στην παρούσα έκθεση, λειτουργεί μέσα από τη χάραξη και το ίχνος της με τα τραγούδια του λαού.

Οι χαράκτες της έκθεσης, και η Μαρία Τσαγκάρη, με εντελώς νέα ή παλαιότερα έργα τους, δεν εμπνέονται απλά και μόνο, από μια Άνοιξη, συνδεδεμένη με την αναγέννηση της φύσης αλλά, επίσης, από μια Άνοιξη που τραγουδά τις χαρές και τις παραδοσιακές γιορτές των ανθρώπων, τους φόβους, τις λύπες και τους καημούς τους, τον έρωτα, τη στοργή των νανουρισμάτων, την αντρειοσύνη των παλικαριών.

Μαζί με τα μεγάλα έργα -χαραγμένα στον ψαμμίτη λίθο και τυπωμένα σε χαρτί- της Βάσως Κατράκη, εκτίθενται έργα οξυγραφίας και άλλων χαλκογραφικών τεχνικών, όπως τα έργα των Βαρδάκη, Δρογώση, Τσαγκάρη και Pandolfini, ξηρής χάραξης της Κικής Στούμπου, λινολεογραφίας, όπως τα έργα της Καραστέργιου και της Κουζούνη, και συνδυαστικής χαρακτικής τεχνικής με τα κεντημένα αντίτυπα της Γιώτας Καρβουνιάρη.

«Άνοιξη» από τα δημοτικά τραγούδια – Μια πρωτότυπη έκθεση χαρακτικής

Το έργο της συνεργατικής πλατφόρμας ViewCAD (Κυριακής Αϊδινλή, Νικόλαου Ευκολίδη, Χάρη Κοντοσφύρη, Παναγιώτης Κυράτση, Αθανάσιου Μανάβη, Πρόδρομου Μηνάογλου, Βασίλη Σέντζα, Λάζαρου Φιρτικιάδη), του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, που αναφέρεται στο σπάνιο παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνει στη Δεσκάτη Γρεβενών κάθε Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής μετά το Πάσχα, είναι ένα έργο-κατασκευή στον χώρο.

Τα κείμενα της έκθεσης επιμελείται η γνωστή συνθέτης, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια τραγουδιών αλλά και ιστορικός της Τέχνης, Νένα Βενετσάνου.

Στην έκθεση, στον χώρο τέχνης ΕΤCΗ ΙΝΚ, τραγουδούν, χαράσσοντας και τυπώνοντας, την εικόνα μιας Άνοιξης του σήμερα, ιδωμένη μέσα από τα διαχρονικά μηνύματα των τραγουδιών της δημοτικής ποίησης.

Η έκθεση παρουσιάζεται από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών-Pandoflini & Σιατερλή ΑΜΚΕ

ΕΤCΗ ΙΝΚ

Αργυρουπόλεως 16 και Αρματολών & Κλεφτών 20, Λυκαβηττός

Διάρκεια έκθεσης:

Παρασκευή 13 Μαρτίου έως Σάββατο 12 Απριλίου 2020

Ημέρες & ωράρια λειτουργίας:

Δευτέρα, Πέμπτη & Παρασκευή 16:00-20:30

Σάββατο 11.00 -15.00

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος