H μαγεία των Χριστουγέννων κρύβεται στις χωρίς άγχος αγορές δώρων

Η αγορά δώρων που προσφέρουμε τις γιορτές στους αγαπημένους μας δεν θα έπρεπε να συνδέεται σε καμία περίπτωση με άγχος. Κι όμως! Πολλοί στρεσάρονται με τη διαδικασία της επιλογής δώρων. Οι επιστήμονες μελέτησαν το φαινόμενο και συμβουλεύουν σχετικώς. Ιδού οι συμβουλές τους για αγορές δώρων χωρίς άγχος!

Οι επιστημονικές συμβουλές βασίζονται σε μελέτες κοινωνικών επιστημόνων και ψυχολόγων, οι οποίοι έχουν αναλύσει μέσα από παρατηρήσεις και πειράματα πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στα δώρα που τους κάνουν και πώς διαμορφώνουν τις προτιμήσεις τους. Σχετικό άρθρο δημοσίευσαν πρόσφατα οι New York Times:

  • Δεν χρειάζεται να κουραζόμαστε υπερβολικά ψάχνοντας για ώρες και αναζητώντας το κατάλληλο δώρο για τον κατάλληλο άνθρωπο. Οι περισσότεροι από εμάς ικανοποιούμαστε και με ένα δώρο που αγοράζουμε στα γρήγορα (αν είναι ακριβούτσικο, ακόμη καλύτερα).
  • Δεν ψάχνουμε να βρούμε το τέλειο δώρο που θα κάνει τη μεγάλη εντύπωση τη στιγμή που το δίνουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν τόση σημασία στη στιγμή που παίρνουν το δώρο όσο στη χρησιμότητα ή στην αξία του σε βάθος χρόνου.
  • Δεν είναι ανάγκη να αναζητάμε το ξεχωριστό και άκρως εξατομικευμένο δώρο. Το ίδιο ακριβώς καλό δώρο μπορεί να δοθεί εξίσου σε περισσότερους ανθρώπους (αρκεί να μη το μάθουν!).
  • Όσα πιο πολλά δώρα επιλέγουμε τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουμε λάθη. Αν βρούμε ένα που φαίνεται εντάξει, το χαρίσουμε σε περισσότερους από έναν.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσβάλλονται, αν το δώρο που μας κάνουν, εμείς το δώσουμε με τη σειρά μας σε κάποιον άλλον. Από τη στιγμή που χαρίζουν κάτι σε κάποιον, αντιλαμβάνονται πως είναι δικαίωμα του τελευταίου να το κάνει ό,τι θέλει και πιθανώς να το ξαναχαρίσει σε άλλον.
  • Αντί να επιδιώκουμε να κάνουμε την έκπληξη σε κάποιον με το δώρο μας, καλύτερα να του χαρίσουμε αυτό που μας έχει ήδη πει ή γνωρίζουμε ότι θέλει και χρειάζεται. Οι άνθρωποι ευχαριστιούνται περισσότερο όταν παίρνουν δώρα που είχαν ήδη στη λίστα των αναγκών τους από ό,τι όταν παίρνουν δώρα που κάποιος είχε την ιδέα ότι θα τους άρεσαν.
  • Επιπλέον, οι άνθρωποι -ιδίως οι νέοι- συχνά χαίρονται να παίρνουν χρήματα αντί για δώρα, ακριβώς για να τα κάνουν ό,τι θέλουν. Προσοχή οφείλουν να δίνουν οι παντρεμένοι άνδρες: από τα δώρα σε χρήμα εξαιρούνται αυστηρά οι σύζυγοί τους!
  • Αν το δώρο είναι δωροκάρτα, καλό είναι να είναι όσο το δυνατό λιγότερο περιοριστική και να δίνει μεγάλη γκάμα επιλογών.
  • Ένα φθηνό και πρόχειρο δώρο σε έναν στενό συγγενή ή φίλο, το οποίο προδίδει παντελή έλλειψη σκέψης, θα αφήσει μάλλον κακές εντυπώσεις.
  • Από την άλλη, όσο κανείς νοιάζεται και σκέφτεται τους άλλους για τους οποίους αγοράζει τα δώρα, τόσο αισθάνεται πιο κοντά τους και αυτό τον κάνει πιο ευτυχισμένο (ακόμη κι αν οι παραλήπτες αδιαφορήσουν για τα δώρα…).

Στην πραγματικότητα, τελικά, ο καλύτερος λόγος για να …φάει κανείς άπειρο χρόνο προκειμένου να αγοράσει τα δώρα, είναι για να το ευχαριστηθεί ο ίδιος. Και αυτό είναι ένα μυστικό που μάλλον λίγοι γνωρίζουν!

H μαγεία των Χριστουγέννων κρύβεται στις χωρίς άγχος αγορές δώρων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος