6ο Περιφερειακό Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο στην Βαρκελώνη

Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη των χωρών της Μεσογείου και η σχέση τους με την ΕΕ θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) που πραγματοποιείται σήμερα στη Βαρκελώνη με συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών χωρών.

Στην έκτη έκδοση του φόρουμ θα παρευρεθεί ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Josep Borrell, και ο Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Olivér Várhelyi, με εκπροσώπους από τις περισσότερες χώρες της  Μεσογείου.

Οι συμμετέχοντες θα μιλήσουν σήμερα το πρωί σε μια σειρά συζητήσεων γύρω από τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται από τον οργανισμό: τη δράση για το περιβάλλον και το κλίμα, τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική και ανθρώπινη ανάπτυξη, την ένταξη και την κοινωνική ισότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πολιτική προστασία.

Στο τέλος των συζητήσεων, δεν αναμένεται να εγκριθούν σχέδια δράσης ή συμπεράσματα, ούτε καν κοινή δήλωση, δεδομένων των περίπλοκων συνθηκών που επηρεάζουν τις σχέσεις αρκετών μελών με άλλα μέλη της Ένωσης.

Η Ισπανία, η Αλγερία, το Μαρόκο, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη είναι μερικές από τις χώρες που έχουν διμερή προβλήματα και είναι μέρος της UfM. 

Οι διοργανωτές σημειώνουν, πάντως, ότι το γεγονός και μόνο αυτής της συνάντησης είναι μια ευκαιρία, ένα από τα λίγα πλαίσια στα οποία συναντώνται οι υπουργοί αυτών των χωρών και εξετάζουν κοινά ζητήματα.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος