Υπό πίεση η βρετανική κυβέρνηση για τον χειρισμό της κρίσης στο Αφγανιστάν

Συνεχίζεται η πίεση στον Υπουργό εξωτερικών για παραίτηση καθώς βρισκόταν σε διακοπές στην Κρήτη τις κρίσιμες ώρες της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Οι επικρίσεις αυξάνονται στη βρετανική κυβέρνηση για έλλειψη προετοιμασίας ενώ γνώριζαν από μήνες το πρόγραμμα αποχώρησης στρατευμάτων.

Οι μόνιμοι γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας είναι ΟΛΟΙ σε διακοπές κατά την εκκένωση του Αφγανιστάν (αποκλειστικό δημοσίευμα των Times) και δεν επέστρεψαν.

Μετά από μέρες επικρίσεων, ο Ντόμινικ Ράαμπ δημοσίευσε την δική του πλευρά:     

“Το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Αυγούστου, δόθηκε συμβουλή στο Ιδιωτικό μου Γραφείο (περίπου στις 6 το απόγευμα ώρα Αφγανιστάν) που συνιστούσε μια κλήση στον Αφγανό Υπουργό Εξωτερικών. Αυτό ξεπεράστηκε γρήγορα από τα γεγονότα. Η κλήση ανατέθηκε σε έναν Υφυπουργό Επικρατείας επειδή έδινα προτεραιότητα στην ασφάλεια και τη χωρητικότητα στο αεροδρόμιο με άμεση συμβουλή του Διευθυντή και του Γενικού Διευθυντή που επιβλέπει την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε να λάβει την κλήση, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης.”

Ο κ. Ράαμπ αποκαλύπτει ότι “204 υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και οι οικογένειες τους, αφγανικό προσωπικό και πολίτες άλλων χωρών εκκενώθηκαν το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου. Έκτοτε, 1.635 άνθρωποι ακόμη εκκενώθηκαν.”

Πολλά βρετανικά δημοσιεύματα ασκούν κριτική για την άρνηση εκκένωσης στους Αφγανούς φρουρούς της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε από την κυβέρνηση “το νέο εξειδικευμένο σχέδιο επανεγκατάστασης Αφγανών προσφύγων”. Το σχέδιο προβλέπει την υποδοχή 20,000 προσφύγων σε βάθος πενταετίας με 5,000 αρχικά σε ένα έτος.

Προς το παρόν επιτρέπεται η αίτηση ασύλου σε αυτούς που φθάνουν σε βάρκες στα νότια παράλια της Αγγλίας, ωστόσο με την εφαρμογή του νέου νόμου μετανάστευσης αυτό θα απαγορεύεται. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος