Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για το Πολυτεχνείο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι το πρωί της Πέμπτης στο Πολυτεχνείο, για τον εορτασμό της 49ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Στο χώρο για να καταθέσει στεφάνι βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός» ανέφερε σε δήλωσή της. «Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης. Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμε!», αναφέρει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Χθες στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν και απηύθυναν μηνύματα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. Συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου στη δήλωσή της.

«Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αποχωρώντας από το Πολυτεχνείο δήλωσε:

«Ο λαός και η νεολαία εκδήλωσαν την αντίθεσή τους με τρόπο που σήμερα μας κάνει υποχρεωμένος το σύνθημα του Πολυτεχνείου, το πραγματικό νόημα του συνθήματος του Πολυτεχνείου «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», να το τιμήσουμε. Να τιμήσουμε δηλαδή ως πολιτικός κόσμος, ως κοινοβουλευτισμός, την ανάγκη του λαού για πολιτισμό, προκοπή και δημοκρατία. Τιμούμε λοιπόν σήμερα εμείς, η Βουλή των Ελλήνων, το Πολυτεχνείο και σας θυμίζω ότι η πρώτη εικόνα που έπεισε τον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει δυστυχώς δικτατορία τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του ΄67 ήταν η εικόνα του Κοινοβουλίου περικυκλωμένο από τανκς και η πρώτη εικόνα που έπεισε την υφήλιο ότι η δημοκρατία ξαναήρθε στην Ελλάδα, ήταν η εικόνα της 24ης Ιουλίου του ’74, με το Κοινοβούλιο περικυκλωμένο από ενθουσιώδη λαό να πανηγυρίζει για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

«Σχεδόν μισόν αιώνα από την πιο δυνατή πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας, η μνήμη τροφοδοτεί την τιμή. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό έκθεμα, ούτε αντικείμενο σφετερισμού. Συναιρώντας τη συλλογική στράτευση για τη Δημοκρατία με τα στοιχήματα του μέλλοντός της, δεν εξαντλείται στην ανατροπή της τυραννίας. Αντίθετα, το αίτημα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ταξιδεύει στην Ιστορία. Με το σύνθημα «Όλοι Ενωμένοι» να εμπνέει και τη σημερινή συγκυρία», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Κι επισημαίνει: «Όσα διεκδίκησαν το 1973 λαός και φοιτητές γίνονται τώρα βήματα προόδου. Σε μια πατρίδα δημοκρατική, θωρακισμένη και δυναμική. Που ξέρει να υπερβαίνει κρίσεις. Και με πολίτες που νιώθουν την Πολιτεία στο πλευρό τους. Να μειώνει φόρους και να ενισχύει το εισόδημά τους, υψώνοντας αναχώματα στη διεθνή ακρίβεια. Αλλά και να κρατά σταθερά το τιμόνι της ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες δουλειές. Ώστε μερίδιο στον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι πιο ευάλωτοι.

Πριν από 49 χρόνια η καλύτερη Παιδεία υπήρξε αιχμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Σήμερα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μας υποδέχονται την ιστορική επέτειο με σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Με ψηφιακά μαθήματα, διεθνείς συνεργασίες και εξωστρέφεια, που συνδέουν τις σπουδές με την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενώ, πιο ώριμοι από ποτέ οι φοιτητές, αρνούνται την τυφλή βία και την παρανομία, επαναφέροντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στους χώρους τους.

Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης. Πολύ μεγάλη για να χωρέσει στις μικρές κομματικές σκοπιμότητες που ακολούθησαν. Γιατί εκείνες οι 3 πυκνές σε νόημα ημέρες, σάρωσαν σαν κύμα τις παλιές διχόνοιες. Θεμελιώνοντας τη νέα ενότητα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η πληρέστερη δημοκρατία που έχει γνωρίσει η πατρίδα μας. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, λοιπόν, κοινό μας χρέος είναι η προστασία και η εμβάθυνσή της. Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμε!».
Ανακοίνωση για την επέτειο των 49 ετών του Πολυτεχνείου εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία:
«Το Πολυτεχνείο αποτελεί κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης. Είναι η υπενθύμιση ότι, μπροστά στα μεγάλα διακυβεύματα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ενώνονται με πυξίδα την πρόοδο και το εθνικό συμφέρον.
Σαράντα εννέα χρόνια μετά, σε μια Ελλάδα που έχει αλλάξει οριστικά σελίδα, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ακόμα ισχυρό. Είναι το μήνυμα της ομοψυχίας και του θάρρους, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, της οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Είναι το διαχρονικό αίτημα να πηγαίνουμε όλοι μαζί μπροστά.

Ο Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε σε δήλωσή του για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών «Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικάείναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, ιδιαίτερα σήμερα, κι ας προσπαθούν διάφοροι κάθε χρόνο να συκοφαντήσουν τον αγώνα του Πολυτεχνείου, να συκοφαντήσουν και να διαστρεβλώσουν τον αγώνα χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του αντιδικτατορικού κινήματος, άλλων αντιστασιακών – αντιδικτατορικών οργανώσεων»

Λουλούδια κατέθεσε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο μνημείο του Πολυτεχνείου, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης

«Ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία είναι ανυποχώρητος – 49 χρόνια μετά τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας που έσωσε την τιμή του λαού μας» είναι το μήνυμα του ΜέΡΑ 25 για την επέτειο.

«49 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών και φοιτητριών στο Πολυτεχνείο εναντίον της χούντας, τα συνθήματα της νεολαίας που έσωσε την τιμή αυτού του λαού, παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά. «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»: Ψωμί, για έναν λαό που διαρκώς στερείται το ψωμί και το βιός του. Παιδεία, για μια νεολαία που την ρίχνουν διαχρονικά στην ιδιωτική, ταξική εκπαίδευση αποκλείοντας μεγάλο μέρος της. Ελευθερία, για μια χώρα που παραμένει ανελεύθερη σε μεγάλο βαθμό μέσα από νέου τύπου εξαρτήσεις.» αναφέρει το ΜέΡΑ 25

Σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει πως ήταν «μία εξέγερση που ένωσε τους Έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και αποτελεί ένα από τα κορυφαία σύμβολα του αντιδικτατορικού αγώνα».

Επίσης, σημειώνει πως είναι «ημέρα τιμής για όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, με τη συμμετοχή τους στην εξέγερση του Πολυτεχνείου»

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνοψίζει τον αγώνα αντίστασης ενάντια στη Χούντα, αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησε η νεολαία. Ο ελληνικός λαός, στη μακραίωνη ιστορία του, έχει αποδείξει ότι ο τράχηλός του δεν σηκώνει κανενός είδους ζυγό και ότι ποτέ δεν σταματά να μάχεται για την ελευθερία και τη Δημοκρατία», αναφέρει σε μήνυμά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Δυο στίχοι του Νικηφόρου Βρεττάκου, όλη η ουσία: “Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί”», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος