Σφοδρή επίθεση Κοντονή στο ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Καταθέτει στον πταισματοδίκη (video)

Βαρύτατες καταγγελίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα της δωροδοκίας έκανε ο Σταύρος Κοντονής ο οποίος καταθέτει σήμερα στο πλαίσιο της νέας εισαγγελικής έρευνας που άνοιξε με αφορμή τις δηλώσεις του για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που έγινε δύο ημέρες πριν τις εκλογές του 2019.

Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε την μετατροπή  της διάταξης της δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων από κακούργημα σε πλημμέλημα επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, “στίγμα και όνειδος” για την κυβέρνηση που την υλοποίησε. Και, όπως είπε, προτίθεται να κατονομάσει την υπόθεση στην οποία αναφέρεται.

Ο πρώην υπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην τότε κυβέρνηση για σειρά νομοθετικών επιλογών στο πλαίσιο της αλλαγής των Κωδίκων, σημειώνοντας ότι ορισμένες από αυτές είχαν «ταξικό πρόσημο» δηλώνοντας ότι στην εισαγγελέα θα μιλήσει αναλυτικά.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κοντονή

“Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα ( δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στο Σεπτέμβριο του 2019 γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πουν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά.

Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά ούτε σήμερα. Μίλησα από την πρώτη στιγμή, και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα πρώτον ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων. Δεύτερον, επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων. Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Τέταρτον, ενώ εγώ πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αυτούς που σχεδίασαν οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα.

Πρώτα και κύρια διότι κρύβονται πίσω από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή ενώ οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι καμιάς νομοπαρασκευαστικής η επιστημονικής επιτροπής. Οι πολιτικές ευθύνες είναι των κυβερνήσεων.

Δεύτερον διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ότι εκτος της συγκεκριμένης διάταξης της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα υπάρχουν σοβαρότατες κι άλλες διατάξεις, τις είχαμε επισημάνεις, που είναι απολύτως προβληματικές. Αναφέρομαι στην παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο, αλλά υπέπεσε σε σοβαρότατα λάθη τα οποία κακώς επωμίστηκε η κυβέρνηση.

Τρίτον εκτός από εμένα διαπρεπείς ποινικολόγους και καθηγητές των νομικών σχολών, έχει μιλήσει και η Γκρεκό δηλαδή η οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επιςήμανε σοβαρότατα στοιχεία διαπλοκής για αυτή την ιστορία. Και τελευταίο και σπουδαιότερο η διάταξη αυτή ( για τη δωροδοκία) έχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι ταξικό το πρόσημο για τους εργαζόμενους και τον οικονομικά ασθενέστερο. Είναι ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε ολιγαρχία. Και αν την περίοδο των μνημονίων σωστά είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι νομοθετούσαμε με τα χέρια δεμένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα χέρια μας ήταν λυτά τί κάναμε; Aυτά είναι σοβαρότατα ερωτήματα, είναι καταστάσεις που ο καθένας καταλαβαίνει και τα συμπεράσματα μπορούν να τα βγάλουν πρώτα και κύρια οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ερώτηση. Σε ποιες υποθέσεις αναφέρεστε κύριε υπουργέ σχετικά με το αδίκημα της δωροδοκίας;

Απάντηση. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 για την οποία θα αναφερθώ στην κυρία εισαγγελέα, ονομαστικώς.

Ερώτηση. Ένα σχόλιο για οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε χθες…

Απάντηση. Τελευταία άκουσα ότι ο Ερντογάν θα μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια φαίνεται ότι είναι των ημερών η παροχολογία.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων» εύχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σταύρο Κοντονή, σε σχόλιο που εξέδωσε σχετικά με τοποθετήσεις του.

«Αντί άλλου σχολίου για τις ανοησίες του κ. Κοντονή», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «παραθέτουμε αυτολεξεί την κατακλείδα της ομιλίας του στη Βουλή κατά την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική σημασία και παρά τις ενστάσεις που ακούστηκαν για επιμέρους άρθρα, τα οποία φαντάζομαι θα διορθωθούν με τη διαδικασία του νόμου στο άμεσο προσεχές μέλλον, είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κάνει υπερήφανους. Σας καλώ όλους να υπερψηφίσουμε τα δύο αυτά βασικά νομοθετήματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος