Πέφτει ο αριθμός των εισαγωγών σύμφωνα με τον Ηρ.Τσαγκάρη, καθηγητή Πνευμονολογίας (audio)

Για το ρυθμό της αποκλιμάκωσης των θυμάτων της πανδημίας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ιατρός που εργάζεται στη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ ανέφερε «τα βασικά νούμερα που κοιτάμε για να δούμε τι μας ξημερώνει είναι μάλλον αισιόδοξα και ευνοϊκά, δηλαδή ο αριθμός των εισαγωγών φαίνεται να πέφτει. Εμείς στο Αττικόν για να έχετε μια εικόνα, είχαμε στην τελευταία εφημερία περίπου 50% των εισαγωγών από τα υψηλά μας ένα μήνα πριν. Από εκεί και πέρα οι ΜΕΘ στην Αθήνα έχουν ένα σημαντικό αριθμό διασωληνωμένων, αλλά φαίνεται ο αριθμός αυτός να μειώνεται και η λίστα πρακτικά έχει εξαφανιστεί στην Αθήνα και αυτό είναι κάτι που μας δίνει μια αισιοδοξία για τις εβδομάδες που έρχονται».

Ο κ. Τσαγκάρης μιλώντας για την ηλικία των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είπε ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. «Ο μέσος όρος ηλικίας έχει μετατοπιστεί προς το νεαρότερο ηλικιακό φάσμα, έχουμε ανθρώπους που είναι στην ηλικία των 30 με 40 που νοσηλεύονται στη μονάδα. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε ότι αυτός είναι ένας πληθυσμός αιχμής, έχουμε και στις κλινικές αρκετούς νέους ανθρώπους, η διασπορά είναι πάρα πολύ μεγάλη, και το μήνυμα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ένα μήνυμα εφησυχασμού, πρέπει να είναι ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας την οποία χρειαζόμαστε, από την άλλη όμως πιστής τήρησης όλων των κανόνων και προσπάθειας να γινόμαστε όλοι ανάχωμα απέναντι στον ιό».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις παρενέργειες των εμβολίων ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε ότι «πρέπει οι αρμόδιες αρχές να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το θέμα γιατί η συζήτηση που παρατείνεται υπονομεύει όλη τη διείσδυση του μηνύματος σε ένα πληθυσμό που δεν μπορεί πάντα να ερμηνεύσει τα δεδομένα… Εγώ εμβολιάστηκε την πρώτη μέρα με το εμβόλιο της Pfizer. Αν αυτή τη στιγμή είχα να επιλέξω μεταξύ Pfizer και AstraZeneca και υπήρχε μια διαφορά 15 ημερών θα επέλεγα το εμβόλιο της AstraZeneca».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος