Απειλές Ερντογάν για χερσαία επιχείρηση στη Συρία – Καταδίκη από Ε.Ε, επικρίσεις από ΗΠΑ και Ρωσία

Array

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες, ο Ερντογάν προαναγγέλλει χερσαία επιχείρηση στη Συρία, με τανκς και στρατιώτες. «Αν θέλει ο Θεός, θα εξοντώσουμε το συντομότερο τους τρομοκράτες» δήλωσε χαρακτηριστικά, την ώρα που Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και η Ρωσία ζητούν αυτοσυγκράτηση από την Τουρκία.

Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην βόρεια Συρία συνεχίζεται με μαχητικά, drones και πυρά πυροβολικού να σφυροκοπούν τα εδάφη των Κούρδων στο Κομπάνι, την Ταλ Ριφάτ και την Αζαζ. Χτυπήθηκε πάλι νοσοκομείο, όπου σκοτώθηκαν άμαχοι.

Όλα δείχνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να δώσει εντολή και για χερσαία επιχείρηση.

«Πρώτα ο Θεός θα τους ξεριζώσουμε όλους όσο το δυνατόν συντομότερα, μαζί με τα τανκ μας, τους στρατιώτες μας και τους φίλους μας, που οδεύουν στο μονοπάτι μαζί μας, αυτό να το ξέρουν όλοι» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Οι αντιδράσεις κατά της επιχείρησης πληθαίνουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν την αντίθεσή τους σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την Συρία και παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι κατανοεί πως η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή τρομοκρατίας, ωστόσο ανησυχεί για τις επιπτώσεις της επιχείρησης στην καταπολέμηση της ISIS.

«Ζητούμε αποκλιμάκωση στη Συρία για την προστασία της ζωής των αμάχων και την υποστήριξη του κοινού στόχου της καταπολέμησης της ISIS» αναφέρει ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ερντογάν και ο εθνικιστής εταίρος του Μπαχτσελί στρέφονται ευθέως κατά της Ουάσιγκτον.

«Ορίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση PKK/ YPG ως χερσαία δύναμη, βάζοντας τους τρομοκράτες φύλακες στις πετρελαιοπηγές, και διαθέτοντας μεγάλα ποσά πόρων από τον προϋπολογισμό της, οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει μέτωπο κατά της Τουρκίας» δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Αυτοσυγκράτηση ζητά και η Μόσχα. Σύμφωνα με το Reuters τελικά, τα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον Συριακό εναέριο χώρο που ελέγχεται από τις Αμερικανικές και τις Ρωσικές δυνάμεις.

«Ταυτόχρονα καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν βήματα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την αντίθεση της Γερμανίας στις τουρκικές επιχειρήσεις εξέφρασε ανοιχτά η υπουργός Εσωτερικών στη κοινή συνέντευξη με τον ομόλογό της Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Πρέπει να ειπωθεί ότι σε έναν αγώνα σε όλα αυτά τα θέματα είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και των ενεργειών που έχουν αναληφθεί και η προστασία των αμάχων» τόνισε η Νάνσι Φέζερ.

«Στην οδό Ιστικλάλ δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν εφαρμόστηκε καμία αναλογικότητα Ξεσηκώθηκε όλο το ΝΑΤΟ επειδή έπεσαν δυο βόμβες στην Πολωνία» απάντησε ο Σοϊλού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα η οποία υπογράμμισε: Καλώ τις τουρκικές αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που βλέπουμε την Τουρκία να επιτίθεται σε ξένη χώρα, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, επικρίνοντας τις μεθόδους της Άγκυρας.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος