Εκκλήσεις οργανισμών για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν — Πυροβολούν στον αέρα οι Ταλιμπάν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας (video)

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθηναν σήμερα έκκληση για επιπλέον βοήθεια 193 εκατ. δολαρίων για τα εκατομμύρια Αφγανών, ανεβάζοντας σε 606 εκατ. δολάρια το σύνολο της βοήθειας που ζητείται έως το τέλος του έτους για την χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, ανέκυψαν νέες ανάγκες, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Η έκκληση για βοήθεια που έγινε σήμερα περιλαμβάνει 413 εκατ. δολάρια αναγκών που δεν χρηματοδοτούνται και που περιλαμβάνονταν ήδη στην προηγούμενη έκκληση, με 193 εκατ. δολάρια που προορίζονται για νέες ανάγκες και τις αλλαγές στο κόστος των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον OCHA.

Το ερώτημα αναμένεται να τεθεί τη Δευτέρα σε υπουργική συνεδρίαση των κρατών-μελών στη Γενεύη για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν, που διοργανώνεται από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία των Οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) κάλεσε  για επείγουσα διεθνή δράση.

18 εκατ. Αφγανοί –ο μισός πληθυσμός– χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια καθώς η σοβαρή ξηρασία επιδεινώνει τις δυσκολίες που προκάλεσαν χρόνια πολέμου και η πανδημία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της IFRC.

Στο μεταξύ εκατοντάδες ιατρικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο καθώς έχει απαγορευτεί σε δυτικούς δωρητές, που χρηματοδοτούν τις εγκαταστάσεις αυτές, να έχουν συναλλαγές με τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περίπου το 90% των 2.300 εγκαταστάσεων υγείας σε όλη τη χώρα μπορεί να χρειαστεί να διακόψει τη λειτουργία του ακόμη και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Ρικ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ προσπαθούσε να καλύψει το κενό παρέχοντας προμήθειες, εξοπλισμό και χρηματοδότηση σε 500 από τα κέντρα υγείας, είπε. Ο Οργανισμός  συνεργάζεται επίσης με το Κατάρ για αεροπορικές παραδόσεις ιατρικού υλικού, πρόσθεσε.

Οι επόμενες παραδόσεις θα περιλαμβάνουν τεστ για Covid και προμήθειες για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών.

Οι Ταλιμπάν, προχωρώντας  σε ακόμη μια έκφραση «δημοκρατικότητας»  πυροβόλησαν στον αέρα σήμερα για να διαλύσουν διαδήλωση στην Καμπούλ κατά της βίαιης επιχείρησής του ισλαμιστικού κινήματος για την κατάληψη της επαρχίας Πανσίρ και της παρέμβασης του Πακιστάν στα εσωτερικά ζητήματα του Αφγανιστάν.

Περίπου 70 Αφγανοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισλαμαμπάντ, που θεωρείται στενός σύμμαχος των Ταλιμπάν.

https://twitter.com/MuslimShirzad/status/1435122495913435136?s=20

“Οι Αφγανές θέλουν η χώρα τους να είναι ελεύθερη (…) Έχουμε κουραστεί. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε το Πακιστάν να βομβαρδίζει την Πανσίρ, έχουμε κουραστεί να περιμένουμε στο αεροδρόμιο”, δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες, η Σάρα Φάχιμ που κατάγεται από την επαρχία Καπίσα η οποία βρίσκεται κοντά στην Πανσίρ.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχουν πραγματοποιηθεί στο Αφγανιστάν πολλές, μικρές διαδηλώσεις εναντίον τους σε πόλεις όπως η Καμπούλ, η Μάζαρ-ι- Σαρίφ και η Χεράτ.

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετείχαν κυρίως γυναίκες οι οποίες ζητούν να μην αποκλειστούν από τον δημόσιο χώρο, όπως είχε συμβεί κατά την πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν (1996-2001).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος