Ertflix–«Η ιστορία της θεραπαινίδας»: Δείτε εδώ τα πρώτα 5 επεισόδια

H πολυβραβευμένη δραματική σειρά «Η ιστορία της θεραπαινίδας» (“The Handmaid’s Tale”) -βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Καναδής συγγραφέα, Μάργκαρετ Άτγουντ– μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 00:15. Τα επεισόδια της σειράς είναι επίσης διαθέσιμα και στα ψηφιακά μέσα της ΕΡΤ. Παρακολουθείστε εδώ τα πρώτα πέντε από την πλατφόρμα του Ertflix

Η υπόθεση: Σε μια προσπάθειά να αντιμετωπιστεί η καταστροφή του περιβάλλοντος, και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, το Γιλεάδ διοικείται από μια διεστραμμένη δράκα ανθρώπων που εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια αποσπάσματα της Βίβλου και αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως ιδιοκτησία του κράτους.

Η Όφρεντ (Ελίζαμπεθ Μος), μία από τις ελάχιστες γυναίκες που μπορούν να τεκνοποιήσουν, είναι Υπηρέτρια στο σπίτι του Διοικητή. Ανήκει στην κάστα των γυναικών που εξαναγκάζονται να προσφέρουν το σώμα τους προς τεκνοποίηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αύξησης του πληθυσμού.

Ertflix–«Η ιστορία της θεραπαινίδας»: Δείτε εδώ τα πρώτα 5 επεισόδια
Φωτό: Take Five/Hulu/ΕΡΤ

Σ’ αυτή την τρομακτική κοινωνία, όπου το παραμικρό λάθος τιμωρείται αλύπητα, η Όφρεντ κινείται ανάμεσα στους Διοικητές, τις απάνθρωπες Συζύγους τους, τις οικιακές βοηθούς και τις υπόλοιπες Υπηρέτριες. Οι πάντες κατασκοπεύουν τους πάντες με έναν και μοναδικό σκοπό: την επιβίωση. Η Όφρεντ πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει, για να μπορέσει να βρει την κόρη της, που της την άρπαξαν όταν τη συνέλαβαν.

Τη σκηνοθεσία της σειράς (παραγωγής ΗΠΑ, 2017) υπογράφει o Μπρους Μίλερ.

Παίζουν οι: Eλίζαμπεθ Μος, Aμάντα Μπρούγκελ, Τζόζεφ Φάινς, Ιβόν Στραχόβσκι, Μάντλιν Μπρούερ, Αν Ντόουντ, Μαξ Μινγκέλα, Σαμίρα Γουάιλι.

Η σειρά έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τηλεοπτικά βραβεία Emmy, βραβεία «Χρυσής Σφαίρας», BAFTA και πολλά άλλα, ενώ έχει συγκεντρώσει πλήθος υποψηφιοτήτων για περισσότερες διακρίσεις.

Ertflix–«Η ιστορία της θεραπαινίδας»: Δείτε εδώ τα πρώτα 5 επεισόδια
Φωτό: Jordan Strauss/Invision/AP

Η συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ, στο ομότιτλο βιβλίο της οποίας βασίζεται η σειρά, γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά το 1939. Μεγάλωσε στο Βόρειο Οντάριο, στο Κεμπέκ και στο Τορόντο. Αποφοίτησε από το Victoria College του Πανεπιστημίου του Τορόντο και έλαβε πτυχίο μεταπτυχιακών σπουδών από το Radcliffe College, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Στη διάρκεια της ζωής της –πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή- η Άτγουντ άλλαξε διάφορα επαγγέλματα, ενώ δίδαξε και ως ακαδημαϊκός σε σημαντικά πανεπιστήμια του Καναδά. Η ενασχόλησή της με το γράψιμο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Το συνολικό της έργο περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από 50 βιβλία: ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, δοκίμια, κείμενα με κριτικές λογοτεχνίας κ.α.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας, η Άτγουντ έχει λάβει σημαντικές υποψηφιότητες για βραβεία και έχει τιμηθεί επίσης με πολλά. Ενδεικτικά αναφέρονται: το βραβείο Premio Mondello (1997), το Commonwealth (1987, 1994), το Booker (2000, 2019), και το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Φραντς Κάφκα (2017).

Αξίζει να αναφερθεί πως το 2013, η δημοφιλής Καναδή συγγραφέας έλαβε τον τίτλο της επίτιμης διδάκτορος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Αντίστοιχες τιμητικές διακρίσεις έχει λάβει και από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνώς.

Ertflix–«Η ιστορία της θεραπαινίδας»: Δείτε εδώ τα πρώτα 5 επεισόδια
Φωτό: AP/Mary Altaffer

Η Μάργκαρετ- Ελέανορ  Άτγουντ, όπως είναι το πλήρες όνομά της, παραμένει –τα τελευταία χρόνια- ένα από τα επικρατέστερα ονόματα προς βράβευση με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Η φαγώσιμη γυναίκα» (1969) είναι το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέα. Κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1984, από τις εκδόσεις «Γράμματα», σε μετάφραση Ρένας Χατχούτ.

Το δημοφιλές μυθιστόρημα της Άτγουντ «The Handmaid’s Tale» κυκλοφορεί στα ελληνικά με δύο τίτλους, από διαφορετικές εκδόσεις:

  • «Η ιστορία της πορφυρής δούλης»- εκδόσεις βιβλιοπωλείον της Εστίας (1989)/ Μετάφραση: Παύλος Μάτεσης.
  • «Η ιστορία της θεραπαινίδας» -εκδόσεις ψυχογιός 2018/ Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ.

«Οι Διαθήκες»/“The Testaments” (εκδόσεις Ψυχογιός 2020/μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ) είναι το βιβλίο που χάρισε στην Μάργκαρετ Άτγουντ το δεύτερό της βραβείο Booker (2019). Πρόκειται για τη συνέχεια της «Ιστορίας της θεραπαινίδας», η οποία μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση και στην Ελλάδα μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 και το Ertflix.


Πηγές: ΕΡΤ/ margaretatwood.ca/ www.biblionet.gr/

Φωτογραφίες: Take Five/ ΕΡΤ/ Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος