Σήμανση τριών μνημειακών δένδρων ελευθερίας στο μοναστήρι των Καλτεζών Αρκαδίας

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, θα τελέσουν την πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης μνημειακών δένδρων στην Αρκαδία, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, στις 4.30 το απόγευμα στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας.

Η εκδήλωση θα γίνει με αφορμή το επετειακό πρόγραμμα ”1821-2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δένδρων Ελληνικής Επανάστασης”, και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής ”Ελλάδα 2021” και αριθμεί 71 μνημειακά δένδρα σ’ όλη την Πελοπόννησο.

Εκεί, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της ετικέτας, με την οποία θα σημανθούν 3 μνημειακά δένδρα ελευθερίας (Βελανιδιές), που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής.

Το μοναστήρι των Καλτεζών, είναι ο χώρος που έγινε η 1η συνέλευση και η σύσταση της Πελοποννησιακής Γερουσίας, τον Μάιο του 1821.

Σήμανση τριών μνημειακών δένδρων ελευθερίας στο μοναστήρι των Καλτεζών Αρκαδίας
Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας

Συμμετείχαν 37 πρόκριτοι και πληρεξούσιοι επαρχιών, υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Στη συνέλευση, συμμετείχα οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κανέλλος Δεληγιάννης, Αμβρόσιος Φραντζής, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κ.α.

Το σχέδιο της ετικέτας, φιλοτέχνησε η ζωγράφος joanna Kordos, που ζει στη Μελβούρνη και είναι εμπνευσμένο απ΄ την μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Μέχρι και το τέλος του 2021, θα σημανθούν και άλλα δένδρα της Πελοποννήσου. Στόχος είναι να λειτουργήσουν αυτά ως ”περιβαλλοντικοί φάροι”, που θα ρίχνουν φως στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και που θα αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο άυλης πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.
.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος