Πέθανε ο Μεξικανός συγγραφέας Φερνάντο δελ Πάσο

Έφυγε από τη ζωή εχθές (Τετάρτη 14/11)  ο Μεξικανός λογοτέχνης Φερνάντο δελ Πάσο, συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων, ποιημάτων και όχι μόνο.

Ο δελ Πάσο πέθανε σε ηλικία 83 ετών, σε νοσοκομείο στη Γουαδαλαχάρα, όπως γνωστοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της πόλης του νοτιοδυτικού Μεξικού, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η αιτία  θανάτου του βραβευμένου συγγραφέα.

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ειδήσεις από την Αυτοκρατορία» («Noticias del Imperio», 1986) αντιμετώπιζε για χρόνια προβλήματα υγείας. Οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα, από όπου ο δελ Πάσο είχε λάβει τον τίτλο του δόκτορα -honoris causa- το 2013, τον αποχαιρέτισαν με σχετική ανάρτηση στο Twitter:  «Μαζί σου για πάντα, Φερνάντο δελ Πάσο!».

Ο συγγραφέας, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, είχε τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις, ανάμεσα σε αυτές και με το Βραβείο Θερβάντες (2015), το σημαντικότερο στον ισπανόφωνο λογοτεχνικό κόσμο.

Παρόλο που δυσκολευόταν ακόμα να μιλήσει, έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2013, ο δελ Πασο δεν δίστασε, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου, τότε, να επικρίνει το κράτος του Μεξικού: «Στο Μεξικό «οι κλοπές, οι εκβιασμοί, οι απαγωγές, οι εξαφανίσεις, οι καταχρήσεις εξουσίας, η διαφθορά, η ατιμωρησία και ο κυνισμός συνεχίζονται», είχε πει.

«Ο εκλιπών μας αφήνει (…) μια κληρονομιά εξαιρετικά πολύτιμη, που ασκεί θετική επιρροή στους νέους που εμπνέονται από τη συγγραφή», δήλωσε στον Τύπο η κόρη του λογοτέχνη, Παουλίνα δελ Πάσο.

Ο θάνατός του δελ Πάσο είναι «ανεπανόρθωτη απώλεια για τη μεξικανική λογοτεχνία. Μέχρι σήμερα, ήταν ο καλύτερος εν ζωή συγγραφέας στη χώρα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Στα νεανικά του χρόνια, ο διακεκριμένος λογοτέχνης είχε επίσης εργαστεί ως δημοσιογράφος, έχοντας συνεργαστεί  με το BBC στο Λονδίνο και με το Radio France Internationale.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος