Κ. Παπαϊωάννου στο Πρώτο για Μουντιάλ: Η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών ή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων είναι μια θηριώδης μπίζνα (audio)

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η διοργάνωση τέτοιων μεγάλων αθλητικών ή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων είναι μια θηριώδης μπίζνα. Είναι μια θηριώδης επιχειρηματική δραστηριότητα μεγάλων εταιρειών και κρατών», δήλωσε ο πρώην γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, σχετικά με τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και τις εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας έκανε λόγο για δύο προβληματικές αναγνώσεις της διοργάνωσης αυτής. «Η μία είναι ο μανδύας του σεβασμού, της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας. Υποθέτω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει να έχει κάποια όρια, δηλαδή δεν μπορούν υπό το μανδύα της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας να γίνουν ανεκτές και να περνάνε μάλιστα και ασχολίαστες πρακτικές που σχετίζονται με την απόλυτη αποστέρηση δικαιωμάτων των γυναικών, των ομοφυλοφίλων, τη θανατική ποινή. Η δεύτερη έχει να κάνει ειδικά με το ζήτημα μιας αθλητικής και μάλιστα μιας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Είναι η περίφημη “no politica”, ότι το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο και στο ποδόσφαιρο δεν χωράει πολιτική. Όμως, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι πέραν και πάνω της πολιτικής. Άρα το να πει κανείς ότι δεν επιτρέπει τις αντιδράσεις στο σχολιασμό είναι πολιτική θέση υπέρ του καθεστώτος. Είναι τόση η ανοχή απέναντι  στο καθεστώς που καταντά υποστήριξή του. Δεν υπάρχει πολιτική σε τέτοια θέματα», εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου

«Δεν ήταν όλοι οι διοργανωτές υποδείγματα δημοκρατικής λειτουργίας, όλες οι χώρες που φιλοξένησαν τέτοιες διοργανώσεις. Το Κατάρ είναι φυσικά μια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις. Αυτό που γίνεται τώρα, είναι να είναι κομμάτι του πυρήνα της ίδιας της διοργάνωσης, η επιβολή της απόλυτης σιωπής ακόμη και στις αθλητικές ομοσπονδίες. Βλέπει κανείς τις αθλητικές ομοσπονδίες γιγάντων του ποδοσφαίρου να συναινούν σε μία φίμωση των παικτών τους, στο όνομα της μη διατάραξης της διοργάνωσης. Είναι μια διοργάνωση η οποία δεν επιτρέπει στοιχειώδη έκφραση άποψης για ζητήματα τα οποία τελικά συζητιούνται σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη περισσότερο από το αθλητικό περιεχόμενο της ίδιας της διοργάνωσης», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιχειρείται στη διοργάνωση του Κατάρ.

«Αν κανείς αγαπάει το ποδόσφαιρο, τότε τον πονάει ακόμα περισσότερο αυτή η απαξίωση του. Εγώ θεωρώ ότι είναι απαξίωση του ποδοσφαίρου να παίζουν οι παίκτες και εν γνώση μας όλοι να ξέρουμε ότι αυτούς τους παίκτες τους έχουμε βάλει εκεί σαν να είναι ζώα μέσα σε ένα κλουβί που προσφέρουν θέαμα, αλλά που ουσιαστικά στερούνται ακόμη και το βασικό τους δικαίωμα οι άνθρωποι αυτοί, ως εμπορικά προϊόντα, να μιλήσουν», κατέληξε ο πρώην γενικός Γραμματέας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος