Ερντογάν σε Βούτσιτς: Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να μειωθούν οι εντάσεις στα Βαλκάνια

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία για να συμμετάσχει στην 3η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της Σερβίας είχε κατ ιδίαν συνάντηση στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την συνάντηση αυτή εξετάστηκαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

«Συζητήσαμε όλα τα βασικά περιφερειακά ζητήματα, στα οποία δώσαμε μεγαλύτερη σημασία. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε σταθερές, καλές και φιλικές σχέσεις διότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας είναι καθοριστικής σημασίας» δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρόεδροι. Ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα που αφορούν την μουσουλμανική κοινότητα στην Σερβία και στην κατάσταση που επικρατεί στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η Σερβία υποστηρίζει την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ακεραιότητα της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska) εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Βούτσιτς. Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλώντας τον Βούτσιτς «αγαπητό φίλο» τόνισε ότι από κοινού θα εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων και υπογράμμισε την σημασία που έχει για την Τουρκία η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Ερντογάν επισήμανε ότι «η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να μειωθούν οι εντάσεις στα Βαλκάνια».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στα οικονομικά θέματα τονίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό οικονομικό εταίρο της Σερβίας. Τόνισε ότι οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια φτάνοντας το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε και στις τουρκικές επενδύσεις και υπογράμμισε την σημασία που έχουν για την Σερβία διότι γίνονται σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές.

Πριν από την συνάντηση με το Ερντογαν, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να αποτίσω φόρο τιμής στον αθάνατο πατέρα του τουρκικού έθνους και ειλικρινή φίλο της χώρας μας, τον Κεμάλ Ατατούρκ, εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σερβίας και του σερβικού λαού», έγραψε ο Βούτσιτς στο προφίλ του στο Instagram.

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος