Αγγ. Συρίγος: Για να πάρει η Τουρκία F16 πρέπει να αλλάξει στάση έναντι της Ρωσίας

Την τουρκική προκλητικότητα και τη στάση των ΗΠΑ σχολίασε ο υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος. Μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις είπε πως παραδοσιακά, από το 1976 και μετά, οι ΗΠΑ σε όλες τις κρίσεις παρεμβαίνουν πυροσβεστικά προκειμένου να αποτραπεί ένα επεισόδιο και δεν παίρνουν θέση, όπως εν προκειμένω με την τουρκική παραβατικότητα, όπου σημειώνουν ότι η κυριαρχία είναι σταθερή, και καλούν τις δύο πλευρές να τα βρουν και να μην δημιουργηθεί θέμα εντός του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτή τη στιγμή που το μείζων πρόβλημα είναι η Ρωσία. Όπως είπε χαρακτηριστικά αυτό που λένε είναι ότι «αν θέλεις να βρεις το δίκιο σου, βρες έναν άλλο τρόπο. Πήγαινε στο Διεθνές Δικαστήριο. Εμείς δεν είμαστε διεθνές δικαστήριο, εμείς θέλουμε ησυχία και τάξη» .

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των F16 είπε πως ο λόγος που κόπηκαν είναι το ότι η Τουρκία αγόρασε ένα οπλικό σύστημα, τους S-400 ρωσικό, το οποίο μπορεί να παρέμβει στις συχνότητες και να παρακολουθήσει ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη, και δεν σχετίζεται με τα ελληνοτουρκικά. «Όσο η Τουρκία έχει αυτή τη δισυπόστατη θέση, από τη μία μεριά είναι μέσα στο ΝΑΤΟ και από την άλλη μεριά θέλει να έχει ρωσικά οπλικά συστήματα, θα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα» είπε σημειώνοντας πως η Αμερική θέλει να της δώσει F-16, αλλά θα πρέπει να αλλάξει στάση έναντι της Ρωσίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως και η Ελλάδα θέλει η Τουρκία να πάρει F16. «Όχι τώρα σε βάθος χρόνου, γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μία Τουρκία η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα, δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητα της έναντι ημών, ενώ τώρα συγκρατείται ως ένα βαθμό ως ένα βαθμό. Παράλληλα, όλο αυτό το εμπάργκο που υπάρχει όπλων μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία στα αμυντικά μας συστήματα. Και κάτι τελευταίο. Αποκλείεται οι Αμερικανοί να καταλήξουν στο τι θα γίνει με την Τουρκία και τα F-16 πριν τελειώσουν οι τουρκικές εκλογές. Δεν θα του κάνουν αυτό το δώρο του Ερντογάν. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις τουρκικές εκλογές και αφού ολοκληρωθούν οι εκλογές και θα δουν ποια είναι η επόμενη κατάσταση, θα προχωρήσουν» είπε.

Ανδ. Λοβέρδος: Ο Ερντογάν γίνεται «χορηγός» μας με αυτά που λέει

Η Τουρκία είναι «χορηγός» στο ΝΑΤΟ και μπορεί και επηρεάζει περισσότερο από άλλες, αλλά όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ δεν είναι εναντίον μας, κι εμείς λέμε να πάμε στη Χάγη ή στο Αμβούργο, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟK-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνοντας ότι έχουν στο παρελθόν εκφραστεί οι ΗΠΑ και πιο ξεκάθαρα κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.

Απέδωσε τη στάση Ερντογάν «στους δικούς του ψηφοθηρικούς λόγους» και πως οι ΗΠΑ έχουν φύγει από την πολιτική της ουδετερότητας σε μια πολιτική λήψης θέσης κάτι που μας συμφέρει και πως οι Αμερικανοί το έχουν δείξει κατά το παρελθόν με συγκεκριμένες ενέργειες. «Είναι «χορηγός μας» ο πρόεδρος Ερντογάν. Όλα αυτά που λέει και αυτό που μας περιέπλεξε, είναι μια επιχειρηματολογία πολεμική η οποία δεν τον βοηθάει» είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος