Η Ιταλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, νίκησε 3-2 (1-1) στα πέναλτι την Αγγλία!

Η Ιταλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς στη διαδικασία των πέναλτι επικράτησε με 3-2 της Αγγλίας, στον μεγάλο τελικό του Euro 2020 που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση ολοκληρώθηκαν με τις δύο ομάδες ισόπαλες, 1-1. Η Αγγλία προηγήθηκε με τον Λουκ Σο στο 2΄ και στο 67΄ ο Μπονούτσι έφερε το ματς στα ίσια.

Πιο ονειρεμένο ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να περιμένει η Αγγλία που άνοιξε το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό του τελικού, όταν από ιδανική σέντρα του Τρίπιερ από δεξιά στο δεύτερο δοκάρι ο Σο με δυνατό σουτ πάνω στην κίνηση νικάει τον Ντοναρούμα στην κλειστή του γωνία! (0-1).
Οι παίκτες του Σαουθγκέιτ εχουν μπει πολύ δυνατά στον τελικό, πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό με το πολύ γρήγορο γκολ του Σο και ελέγχουν το παιχνίδι απέναντι στους Ιταλούς που προσπαθούν να αντιδράσουν και να κερδίσουν μέτρα στο γήπεδο. Ωστόσο το πρέσινγκ των παικτών της Αγγλίας σε όλους τους χώρους δεν αφήνει προς το παρόν πολλά περιθώρια στην ομάδα του Μαντσίνι.
Χωρίς κάποια άλλη σημαντική φάση μέχρι το πρώτο ημίωρο του τελικού με τους Ιταλούς να προσπαθούν να ισορροπήσουν στη μεσαία γραμμή, αλλά να μην μπορούν να βρουν ανοιχτούς διαδρόμους προς την εστία των Άγγλων.
Μόλις στο 35΄ η Ιταλία φτάνει με αξιώσεις στα καρέ των Άγγλων με ωραία προσπάθεια του Κιέζα που σούταρε δυνατά λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή, όμως η μπάλα πέρασε συρτά έξω από το αριστερό δοκάρι του Πίκφορντ.
Οι Ιταλοί μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου πίεσαν ψηλά προς την άμυνα των Άγγλων, πήραν τον έλεγχο των κινήσεων, όμως δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την επίθεση, με εξαίρεση μια διπλή ευκαιρία στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, με τους Ιμόμπιλε και Βεράτι που δεν κατάφεραν να ανησυχήσουν τον γκολκίπερ της εθνικής Αγγλίας.

Η πρώτη σημαντική ευκαιρία του 2ου ημιχρόνου ανήκει στην Ιταλία, με απ΄ευθείας εκτέλεση φάουλ του Ινσίνιε στο ύψος της μεγάλης περιοχής που πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πίκφορντ στο 51ο λεπτό. Λίγο νωρίτερα ο Στέρλινγκ μπήκε πολύ επικίνδυνα στην περιοχή των Ιταλών, όμως τον μάρκαραν δύο αμυντικοί και έχασε την ισορροπία του και έπεσε κάτω, σε μια φάση που οι Άγγλοι ζήτησαν ανατροπή.
Η πρώτη τελική των Άγγλων ήταν στο 56΄, όταν από εκτέλεση φάουλ του Σο από αριστερά ο Μαγκουάιρ που είχε προωθηθεί πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε πολύ πάνω από το δοκάρι του Ντοναρούμα.
Την μεγαλύτερη ευκαρία της η Ιταλία την έχασε στο 62΄ με τον Κιέζα που με ωραίες προσποιήσεις μέσα στην αντίπαλη περιοχή βρήκε χώρο να σουτάρει με δύναμη, όμως ο Πίκφορντ με εντυπωσιακή εκτίναξη στην αριστερή γωνία έσωσε την Αγγλία από μια πολύ δύσκολη στιγμή!
Στο 67ο λεπτό του τελικού η Ιταλία κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα ίσια από στημένη φάση. Από εκτέλεση κόρνερ η μπάλα έφτασε στον Βεράτι που από κοντά με κεφαλιά προσπάθησε να νικήσει τον Πίκφορντ που απέκρουσε πολύ δύσκολα, όμως η μπάλα στρώθηκε στον Μπονούτσι που εξ΄ επαφής σχεδόν σούταρε με δύναμη και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Αγγλίας! (1-1).
Το γκολ αυτό έστειλε στα ύψη την ψυχολογία των Ιταλών που στο 73΄ παραλίγο να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ, όταν από εξαιρετική βαθιά μπαλιά του Μπονούτσι η μπάλα έφτασε στον Μπεράρντι που μέσα στην περιοχή και μόνος απέναντι στον Πίκφορντ προσπάθησε να σκοράρει με δυνατό βολέ που πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι της εστίας της Αγγλίας!
Η Αγγλία έπαιξε με την φωτιά σε όλο σχεδόν το δεύτερο ημίχρονο, έδωσε πολύ χώρο στους Ιταλούς που κυριάρχησαν απόλυτα στο γήπεδο, ενώ κάποιες στιγμές η κατοχή έφτασε να είναι 70-30 υπέρ τους! Ο τραυματισμός και η αποχώρηση του πολύ δραστήριου Κιέζα είναι ένα πλήγμα για την ομάδα του Μαντσίνι που καλείται να βρει λύσεις για να πάρει τη νίκη. Η ομάδα του Σαουθγκέιτ περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο και προσπάθησε να απειλήσει με ατομικές ενέργειες κυρίως του Στέρλινγκ και του Κέιν.

Στην παράταση πάντως η Αγγλία μπήκε σαφώς καλύτερα, πίεσε ψηλά και είχε μια καλή στιγμή με μακρινό σουτ του Φίλιπς στο 96΄από εκτέλεση κόρνερ που πέρασε άουτ από το δεξί δοκάρι του Ντοναρούμα.
Σε μια προσπάθεια να φρεσκάρει τη μεσαία γραμμή του ο Σαουθγκέιτ πέρασε στο 99΄ τον Γκρίλις αντί του Μάουντ που είχε πέσει αισθητά η απόδοσή του στο 2ο ημίχρονο.
Στο 103΄ο Πίκφορντ με έγκαιρη επέμβαση μπροστά από τον Μπεράρντι έσωσε την Αγγλία από σχεδόν βέβαιη παραβίαση από πολύ επικίνδυνη σέντρα του Εμερσον.
Ο Μπερναρντέσκι στο 107΄ με εκτέλεση φάουλ από μακριά προσπάθησε να νικήσει τον Πίκφορντ που μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια την μπάλα.
Η Αγγλία πατάει σαφώς καλύτερα στο γήπεδο στην παράταση, έχει τον έλεγχο στο κέντρο και προσπαθεί να βρει διαδρόμους προς την άμυνα των Ιταλών.
Ο Μαντσίνι στο 118΄ πέρασε στο παιχνίδι τον Φλορέντσι αντί του Έμερσον, λίγο πριν την ολοκλήρωση και της ημίωρης παράτασης του τελικού.
Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1 μετά από 120 λεπτά αγώνα. Όλα θα κριθούν στα πέναλτι!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

Μπεράρντι 1-0
Κέιν 1-1
Μπελότι αποκρούει ο Πίκφορντ
Μαγκουάιρ 1-2
Μπονούτσι 2-2
Ράσφορντ δοκάρι !
Μπερναρντέσκι 3-2
Σάντσο αποκρούει ο Ντοναρουμα
Ζορζίνιο αποκρούει με τη βοήθεια του δοκαριού ο Πίκφορντ!
Σάκα αποκρούει ο Ντοναρούμα!
Η Ιταλία επικρατεί στη διαδικασία των πέναλτι με 3-2 με ήρωα τον Ντοναρούμα και κατακτά το τρόπαιο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης!

ΟΙ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ ΤΩΝ ΦΙΝΑΛΙΣΤ

ΙΤΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον (118΄ Φλορέντσι), Μπαρέλα (54΄ Κριστάντε), Ζορζίνιο, Βεράτι (96΄ Λοκατέλι), Κιέζα (85΄ Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (55΄ Μπεράρντι), Ινσίνιε (91΄ Μπελότι)

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ (120΄ Σάντσο), Μαγκουάιρ, Στόουνς, Σο, Φίλιπς, Ράις (74΄ Χέντερσον – 120΄ Ράσφορντ), Τρίπιερ (70΄ Σάκα), Μάουντ (99΄ Γκρίλις), Κέιν, Στέρλινγκ

Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)
Βοηθοί: Σάντερ φαν Ρέκελ (Ολλανδία), Έρβιν Τσάινστρα (Ολλανδία)
4ος Διαιτητής: Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)
Video Assistant Referee: Μπάστιαν Ντάνκερτ (Γερμανία)

ΠΗΓΗ: SPORTS.ERT.GR

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος